Кайт сърфист с гениална идея за събиране на енергията на вълните

3020028-inline-750-dyson-02
Засега изобретението е тествано само в лабораторни условия.

Всеки сърфист знае колко енергия имат океанските вълни. Енергия, която бихме могли да използваме. Начин как да се доберем до нея хрумва на кайт сърфиста Сам Етерингтън, съвсем логично – докато сърфира. Той изобретява малките тубуси, които можеш да видиш във видеото по-долу. Във всеки от тях има хидравлично бутало, което се движи нагоре и надолу във водата, създавайки напрежение. Енергията се използва за задвижване на хидравличен мотор и генератор и се отвежда до брега.

„Множеството други изобретения, създадени с подобна цел, работят в една посока, съвсем линейни са. А основният принцип на моя дизайн е, че не отменя нито една сила. Колкото повече енергия се абсорбира от всяка посока, толкова повече има за усвояване. Освен това и структурата е подобрена, така че може да устоява на вълните за дълго време“, казва Етерингтън.

Повечето от другите дизайни са силно нефлексибилни, направени са за вода, която тече предвидимо, в една или друга посока. Тубусите на Етерингтън са свързани помежду си със свободно отпусната нишка, което ги прави подходящи да следват бързо променящото се движение на вълните.

Повече на сайта на James Dyson Award, която проектът спечели.