Имате ли отличен личен лекар?

Как да разберете на кого може да доверите здравето си?

Ето няколко въпроса, които можете да си зададете при избора на джипи (или общопрактикуващ лекар на български).

Фотография: Laura Smith (cc)

Обяснява ли ясно?
Всички лични лекари полагат Хипократовата клетва. В нея има неща, като това:

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Вашият лекар обяснява ли ви ясно или винаги бърза и няма време да ви отговори на най-важните въпроси?

Търси ли причините или само симптомите?
В клетвата има и това:

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Кога за последно си говорихте с личния лекар за начин на хранене и вредни навици? Може би той просто установява симптомити и вади рецептурника за да ви изпише любимите си лекарства, същите като на всички останали на опашката пред кабинета. Леченията му само от аптека ли се купуват?

Учи ли ви?
Знаете ли, че доктор на латински означава учител? Добрият личен лекар е като учител, от него трябва да научите как да се грижите за здравето си, а не просто да го търсите за да ви даде един от многото документи, с които българското здравеопазване опазва здравето.

Учи ли се?
Знаете ли, че в Норвегия личните лекари задължително преминават курс на обучение от 300 часа на всеки пет години, след което държат изпит за да подновят правото си да лекуват. Медицината се развива супер бързо и някои неща от преди 30 години (когато повечето сегашни джипита са били в университета) са тотално отречени, но въпреки това продължават да се практикуват. Какви медицински списания и сайтове чете лекарят ви? На какъв език?

Затънал ли е в бумащина?
Здравната система изисква от лекаря ви да попълва един куп документи. Повечето джипита са затънали в бумащина. Те получават заплатата си на базата на тези документи. Тя е около един лев на записан пациент месечно. За това и повечето млади доктори не искат да работят като джипита, а търсят да се развиват в различни специалности. Средната възраст на джипитата в България е 54 години, опашка пред кабинета, съчетана с бумащината, въпросът наистина е как се справят?

Занимава ли се с превенция?
Задачата на общопрактикуващият лекар е да открива своевременно рисковите фактори за развитие на дадено заболяване. Всеки от нас е задължен да го посети за един безплатен профилактичен преглед, веднъж на всеки пет години. Били ли сте на такъв?

Подкрепя ли ви?
Грижата за здравето е най-вече наша отговорност. Живеем във време, в което информацията за ефектите на начина ни на живот върху здравето е лесно достъпна  и не трябва да чакаме някой доктор да ни накара, за да поемем отговорност за себе си и за близките си. Много лекари се отнасят цинично и ревниво към пациенти, които сами са потърсили информация за здравето си. Не ви трябва такъв.

Какви други въпроси бихте задали? Имате ли отличен личен лекар?

Справочник за личните лекари

През декември можете да подадете заявление за избор или смяна на личен лекар в здравната каса: тук.

One comment on “Имате ли отличен личен лекар?

  • Марин , Direct link to comment

    С първите 4 точки съм абсолютно съгласен. С останалите 3 не съвсем.
    По т.5: Дали са затънали в бумащина не зависи от лекарите, а от законите. Ние като данъкоплатци избираме представители, те правят законите, т.е. количеството бумащина донякъде зависи от нас.
    По т.6: Отиването на профилактичен преглед зависи от пациента, не от лекаря. Лекарят не може насила да накара.
    По т.7: Има малоумни хора, които четат без да вникват и се влияят от всякакви глупости, написани в Интернет. Какво трябва да направи лекарят за такъв пациент?

Comments are closed.