Вълнуващите фотографии на Кристина Митермайер

Представител на племе, живеещо високо в планините на Папуа

Фотографи от цял бял свят отдавна работят за популяризиране на застрашените видове животни и хора; отразяват ужасяващите последствия от климатичните промени и всеячески се стремят да ангажират публиката за едно отговорно утре.  Една от главните движещи сили в това еко-фото-движение е Кристина Митермайер, основателката на Международната лига на фотографите, работещи за опазване на природата (ILCP).

Преди 10 години Кристина започва да се интересува силно от проблемите на околната среда и е изумена от това колко малко нейни колеги обръщат внимание на случващото се. По онова време тази тема е някак възприемана като щекотливост, която е по-добре да бъде заобикаляна.

Речните хора на Амазонка

Кристина е дипломиран морски биолог и именно интересът й към промените в дълбините възпламенява страстта й за опазване на природата –  и доста бързо разбира, че за нея най-интересната част от работата е да открива тези места, в които природата и традиционните култури се срещат. Така можем да видим устойчивото развитие в действие, казва Кристина, тези култури винаги са живяли в рамките на това, което природата реално може да даде.

Френетична, опасна, натоварваща, понякога потискаща, често напълно изтощителна, а на всичкото отгоре и недотам добре платена – такава е всъщност работата на фотографа сред природата. Кристина е жертвала страшно много, за да се случват великолепните й творби.  През годините е загубила много, работата й се е отразила на семейството, а множеството организационни ангажименти покрай стремежа й да буди общественото съзнание – на нервите. Но всичко си заслужава за нея и не би се занимавала с нищо друго.

Мадагаскар

Щастието й сега е огромно, защото има до себе си прекрасен партньор. Фотографът на National Geographic Пол Никлън е също толкова отдаден на работата си, споделя страстта й за опазване на природата й, като цяло, е идеалният й боен другар. Съюзът им е подчертано плодотворен и двамата заедно стартират нова организация – Sea Legacy. Мисията им е да използват силата на фотографията за защита на живота в морета и океани.

Леопардов тюлен, сниман от Пол

На въпроса какво конкретно би казала на хората, за да помогнат на общата ни планета, Кристина посочва на първо място личната отговорност:

„Вече нямаме лесен и пряк път, защото изборите ни – потребителски, политически, инвестиционни  – влияят твърде ясно на бъдещето и трябва да бъдат правени напълно информирано.“

Ето и първото й участие на TED, вълнуващо и много искрено:

 

В сайта на ILCP няма българско участие, поне видимо. Но мнозина български фотографи също работят за опазване на природата – виж сайта на ФотоБиота, например; фондация Биоразнообразие пък има ежегоден конкурс Диви снимки, участниците в който се състезават с творци зад обективи от цяла Централна и Източна Европа. Сред победителите за 2013 г. с гордост стоят 3 български имена.

В сайта на Кристина са още от зашеметяващите й кадри.