Как морската вода става питейна без ток или филтри

sea_water

Знаем, че в глобален план положението с питейната вода е трагично, с тенденция към влошаване. Няма точни и пълни данни за броя на хората, които в една или друга степен страдат от липса на нормален достъп до прясна сладка вода, но числата се колебаят между 7-800 милиона и 2 милиарда. А с отдръпването на хималайските ледници, преспективите само пред петстотинте милиона индийци, които в момента разчитат на водите на Ганг, изглеждат меко казано суховати.


Междувременно в Италия. През 2005-та един милански дизайнер, Габриеле Диаманти, решава да се позанимае с тази история по-сериозно. Хрумва му, че много често страдащите от недостиг на сладка вода се намират в най-горещите точки на планетата. Намира една фондация, готова да подпомага иновативни решения. И така, няколко години по-късно, се ражда Eliodomestico.

sea_water2

Накратко – чрез този уред, подобен на голяма тенджера, солената морска или океанска вода се превръща в сладка. За един ден от него излизат пет литра вода, количество достатъчно за нуждите на обикновено четиричленно семейство. Материалите, от които е направен, са съвсем прости и достъпни, а за целия процес се използва ЕДИНСТВЕНО и САМО пряката СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ, топлината. Сеньор Диаманти прави безценен подарък на човечеството и то съвсем буквално, тъй като проектът е Open Source – всеки може да го ползва, подобрява или променя според нуждите си.

 

Вижте повече тук

10 comments on “Как морската вода става питейна без ток или филтри

 • зазьо , Direct link to comment

  Алоу, „журналята“, 5л е за човек на ден.. в горещ климат нема и да стигнат…

 • Emil Teofanov , Direct link to comment

  „…пет литра вода, количество достатъчно за нуждите на обикновено четиричленно семейство.“
  5 литра питейна вода са крайно недостатъчни. Нормален мъж има нужда от 3 литра вода, а жена от 2,2 литра дневно. И това е при умерен климат. А Американските нужди от питейна вода, както обикновено са дори по-високи: 3,7 литра за мъжете и 2,7 литра за жените. Значи децата от това четиричленно семейство остават без вода?
  http://iom.edu/Reports/2004/Dietary-Reference-Intakes-Water-Potassium-Sodium-Chloride-and-Sulfate.aspx

 • Асен Рупчев , Direct link to comment

  Вода не се приема само с пиене. Яжте повече плодове и зеленчуци. Аз обикновено пия по 1-2 чаши дневно и не чувствам нужда от повече, но по-голямата част от храната ми са сурови плодове и зеленчуци.

 • wueilaroiaeqrop , Direct link to comment

  Е, сега пък да ходим чак до морето, после да купуваме уред … – малко нерентабилно е, някакси 🙂

 • Тоз , Direct link to comment

  А страниччните замърсявания на морската вода? Да не би да изгарят от слънчевата енергия? Изхвърляме тонове мръсотии в морето… ще изтровим делфините, а сега и себе си с това чудо.
  В България не стават тези неща!

 • Flo , Direct link to comment

  Хора – това не е за вас. . . в България не се нуждаем за сега… Но в Индия или Африка е друго положението.

 • гост , Direct link to comment

  Като ни дигнат още малко цената на водата като нищо ще си го направя в къщи. Идеята е прекрасно изпълнена. Само дето получаваната вода ще е дестилирана, което ще лишава организма от калциевите соли на питейната вода, но пък тогава водопродаващите корпорации ще останат с пръст в устата. А иначе за пишещите коментари ще кажа: „Елементарно Уотсън“, щом 5 литра не стигат за 4-членно семейство, тогава то ще си направи 2, 4 или колкото си иска такива уреди, за да си добива колкото си иска вода! Даже това не е единствения начин за добиване на вода безплатно. Другият от многото подобни са използвали в древна Гърция, май по тракийско време. При малко видоизменяне на конструкцията може да се използва даже отпадна отровена вода и даже урина. По подобен принцип и начин практикуват космонавтите в МКС. Мисля си – хубавото на лошото е, че като ни увеличават цената на водата, горивата, електричеството, по такъв начин ни карат да намерим начин да станем независими от тях и донякъде ни правят услуга. От нас се иска само да осъзнаем, че са фалшиви ценностите, които ни набиват в главите чрез средствата за масово опростяване и да потърсим в миналото на предците ни истинските семейни и общочовешки ценности (каквито без оглед на вяра и религия има у всеки народ).

 • Dimitar , Direct link to comment

  Да страно племе сме ние Българите, или плюем по хората които правят открития и ново въведения, или негодуваме, че нямаме нещо си или нещо там не ни достига. Место да погледнете от добрата страна на нещата, че все пак може да се преработва солената вода и да се ползва вие насаждате негативизъм. Вместо да се замислите как това откритие да носи по голямо количество преработена вода вие търсите доводи как това което се получава в момента не било достатъчно ….затова сме затънали в блатото.

 • ВАЛЕРИ КАДИКЯНОВ , Direct link to comment

  по важното-Защо трябваше хората да стигат до това положение, че да няма достъпна чиста питейна Н2О? ;( ИСКАМ ЗДРАВЕ ЗА ВСИЧКИ !! бЪДЕТЕ ЗДРАВИ И СИ ПОМАГАЙТЕ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТЕ. вСИЧКИ ИМАМЕ РАВНИ НУЖДИ- ОСВЕН БОЛНИТЕ-НА КОИТО И ПОВЕЧЕ ТРЯБВА ДА ПОМАГАМЕ. МАЙНАТА ИМ НА ПАРИТЕ!!! ВСИЧКИ УМИРАМЕ-БЕДНИ ИЛИ БОГАТИ.

Comments are closed.