Как Париж се бори със замърсяването на въздуха

Необичайно топлото време в Париж предизвика освен радост и доста зло – поради него нивата на замърсяване на въздуха се оказаха необичайно високи. Градът на любовта реагира светкавично, предлагайки безплатен обществен транспорт и система за споделяне на колела през уикенда. Това обаче – вече е така – не е достатъчно и следва забрана на автомобилите, в самия Париж и в 22 околни му области.

Частнопритежаваните коли и мотори с четни номера ще бъдат недобредошли на парижките улици в понеделниците. Ако се отчете положителна промяна във въздуха, добре, ако не – във вторник колите с нечетни номера няма да бъдат допускани. Изключенията са за хибриди, електрически коли и обикновени, но превозващи поне трима души. Контролът ще зависи от около 700 полицаи, разположени на ключови места и готови да връчат фиш за 22 евро глоба на всеки нарушител.

Докато авто-банът е в сила, градският транспорт ще бъде все така безплатен.

Честно казано, надяваме се приликите между София и Париж скоро да се увеличат с още една: в момента единствената, за която се сещаме, е страховито мръсният въздух. А толкова ни се иска към нея да се добави и система за подобряването му – ето, Париж вече се е задействал, дано скоро и София осъмне с по-малко коли в движение.

One comment on “Как Париж се бори със замърсяването на въздуха

Comments are closed.