Как соц-майсторите правят бизнес

По соц време, когато майстор влезе в къщата е било прието домакините да го хранят, да му правят кафе, да му носят бира и да чистят след него. Общо взето викането на майстор си е било грижа, а като си тръгне пада голямо чистене. В пост-соца кюфтетата и бирата вече не са задължителни, но чистенето все още трудно се възприема от гордите майстори. Може би, защото в националния стереотип чистенето си е женска работа, а не професионално предимство. От соц-майсторите до големите комини, фабрики, мандри, работилници, автомивки, цехове и сгради, изцапаното си остава грижа на домакините, а не на майсторите.

За това ще се радваме всеки път, когато бизнеси от категорията „горди соц-майстори“ разберат, че чистенето е част от работата и радва домакините. И че така ще има и повече работа и повече бакшиш.

05 comments on “Как соц-майсторите правят бизнес

 • Longanlon , Direct link to comment

  тия, които слагаха климатиците в офиса и съответно пробиваха стената с една ЕЙ ТАКАВА дрелка, си носеха малка прахосмукачка

 • фреш , Direct link to comment

  А смеете ли да се противите…. особено в кризистни ситуации. Майсотра може да те зареже с теч, Големия предприемач да си изтегли бизнеса по време на криза …. винаги ще сме зависими , въпроса е как да се възпитат хората на „чистота“ и мисъл не само за насъщния ами ти това което го произвежда.

 • тихата стъпка , Direct link to comment

  мдаа,
  проблемът е, че „майсторите“ се възприемат като артисти, действат с широк замах, цапат, къртят, но такива подробности само биха развалили творческата им дейност.
  пък и само това да им беше проблемът щях с радост да почистя след тях – а то е много по-сериозно положението. колко хора са били зарязани с недовършен ремонт? майсторът потъва в дън земя, повече не отговаря на телефонни обаждания, или ако толкоз свян има, то се започва едно драматично обяснение, обикновено намесвайки някое неотложно пътуване в провинцията с болен роднина …

 • Longanlon , Direct link to comment

  абе парите и интереса оправят всичко – особоно сега в кризата. все по-често виждам стандартните табели „КЪРТИ, ИЗВОЗВА“, с добавено накрая „ЧИСТИ“. а поводът да напиша това е че преди 5 мин. видях обява за поставяне на алуминиева дограма, в която безплатно към услугата влиза шпакловка около прозореца

 • Мит , Direct link to comment

  Отначало си зададох въпроса какво екологично има в темата, а всъщност тя не може и да бъде по- екологична. Тя показва традиционното ни отношение към света. Тук е и баш(х) майстора дето си тури шапката в комина. Следвайки този красив стереотип стария ни кенеф и дюшека на баба ни тайнствено осъмват в близкото дере. Оттук почва екологията. Ако я няма тая основа красивата ни сграда (oikos) ще потъне. Тая кал в която живеем сами сме си я наджуркали и няма кой друг да я оправи. Да живеят майсторите! Можем ли да им кажем „ще ти платя като изчистиш, защо не и заедно с мен“?

Comments are closed.