Как телемедицината спасява хиляди жени в Замбия

Този прекрасен пример за използване на нови технологии в здравеопазването идва от южно африканската Република Замбия. Става дума за програма за превенция на рака на шийката на матката, разработена от CIDRZ (Център за изследване на инфекциозните болести в Замбия). Програмата се нарича eC3, което ще рече „Electronic Cervical Cancer Control“. Създателите на програмата съчетават съществуващата инфраструктура от семейни доктори и съвременните технологии за дигитална фотография и интернет, за да направят ниско бюджетно, но високо ефективно средство за диагностика.

Ето как става това: в отдалечените и изолирани региони на Замбия, традиционните „джипита“ информират за болестта и лечението й. След това медицински сестри преглеждат рисковите пациенти, като с помощта на цифровата фотография диагностиката се прави от разстояние и така се идентифицират нуждаещите се от лечение. Така от началото си през 2006 година досега, чрез тази дигитална матрица са прегледани над 100 000 жени, като 20 000 в последствие са били настанени за лечение в една от 23-те клиники на програмата в цяла Замбия.

В Замбия ракът на шийката на матката взима най-много жертви от всички разновидности на зловещата болест и обикновено покосява жени в най-цветущата им възраст, между 25 и 45 години. Успешната превенция е от ключово значение, особено за икономическата стабилност на райони като Тропическа Африка, в които жените носят основната отговорност за домакинството и производството на храна.

Досега над 225 лекари от 12 различни африкански нации са преминали обучение как да имплементират eC3 в родните си страни. Броят им би трябвало да се увеличава още, докато програмата все така успешно се интегрира в обществената система на здравеопазване.

Sustainia

Виж кои са 2-мата големи победители на Sustainia, а ето и за категории „Храна“„Мода“„Транспорт“, „Образование“ и „Енергия“.

Следва: категория „Градове“.