Какво точно е социален супермаркет?

Социалните супермаркети са си съвсем нормално изглеждащи. Снимка: Itv

Идеята за супермаркета явно напоследък се преформулира. Докато България се вълнува от носталгичната идея за хипермаркет с изцяло и единствено български стоки, други държави мислят не как да промотират производството си, сякаш е неспособно да се справи в реална конкурентна среда, а как действително да помогнат на обществото. И не само мислят, но и действат.

Супермаркетите за хора с ограничени финансови възможности са отчасти магазин, отчасти социално бюро. Функционират на принципа на членски клуб, като в него могат да участват само хора, които реално имат доказателства, че са затруднени. Цените са с до 70% по-ниски от тези в стандартни супермаркети, тъй като храната е с недобър търговски вид, например сгрешен етикет, наранена опаковка или пък срокът й на годност изтича скоро.

Замисълът не да се заменят кухните за бедни, а да бъдат подпомогнати хора, които имат дом и работа, но въпреки това едва свързват двата края. В супермаркета те са третирани като съвършено редови клиенти, могат да върнат или заменят негодна стока.

Моделът „social supermarket” навлиза в Европа след кризата през 2008 година и вече съществуват над 1 000 магазина из целия континент, включително във Франция, Австрия, Белгия, Люксембург, Румъния, Швейцария. Непрестанно се отварят нови, като първият в Англия беше открит съвсем наскоро, в Южен Йоркшир. Ако не се злоупотребява, тези супермаркети са изключително адекватно решение за множество проблеми, не на последно място и разхищението на храна.

А, между другото, докато по новините ни убеждават как държавата подкрепяла малкия и среден бизнес, тихо и кротко в Горна Оряховица вече отвори хипермаркет с изцяло българска продукция. Собственикът му Цанко Цанев казва, че не е знаел за идеята на министъра на икономиката, но пък и той явно я подкрепя.