Карта на климатичните промени – в твоя град

Колкото и очевидни да са климатичните промени, хората някак, подозираме, усилено и то, успяват да подмитат въпроса и все още да си мислят, че точно това точно тях не ги засяга. Поредният и страхотно добър опит за сближаване на темата и колкото-се-може-повече-хора е интерактивна карта, която супер прегледно ти показва какви са промените в града, който за момента наричаш свой. Името на картата казва всичко с буквално 3 думи: Your Warming World. Акцентът е на „your“.

А за да видим нещата наистина в перспектива, след проверката на локално ниво, може да се направи и на глобално – със zoom out картата показва какво се е случило в целия свят. Жълто, оранжево и червено са кодовите цветови, с които се отразява затоплянето; данните са съотнесени към средната температура в периода 1951-1980, най-ранният период, от който имаме достатъчно добри данни като база за сравнение. Картата използва температурните анализи на повърхността на Земята, предоставени от института на НАСА „Годар“.

Не дотам изненадващо, за съжаление, картата показва, че някои области като Канада и Гренландия са вече с 3°C по-топли, отколкото е била средната температура в периода 0951-1980 година; екстремни затопляния има и в Русия, Южна Америка, Северна Африка.

За България цифрата е 1, 24°C, при отчитане за 1994-2013 г.

Картата на New Scientist