Кратко, но безполезно ръководство за всички, които желаят да бъдат заедно

Текст: Веселин Трандов

 

Как да бъдем заедно?

За да сме заедно е нужно да бъдем в присъствието на поне още един. Науката не е категорична, дали крайно различни видове, като муха и слон например, поставени в определени обстоятелства могат да представляват заедност. Допълнително затруднение в този точно случай идва и от навика на някои местни общественици да превръщат мухата в слон – умение, вероятно наследено от прабългарските шамани, които са умеели да приемат образи на различни животни, предимно бозайници. 

Едно от най-големите познати заедно на света е град на мравки, който започва някъде от Кот Д’Азур във Франция, преминава през цялото испанско крайбрежие и стига до Португалия. В този ултра-хипер-мега-полис живеят няколкостотин милиона мравки и вероятно е доста трудно да намериш място за паркиране в пиковите часове. Други ярки примери за заедно са Задругата на пръстена, Дванайсет разгневени мъже, Тристан и Изолда. Не се приема за заедност случаят на Том и Джери, както и на въображаемите приятели на децата. Отделен казус представляват Матю и Чоки, описани подробно от колегата Уиндам. 

Кога сме заедно?

Според млад участник в социологическо проучване с инициали Я. Т. заедно сме, когато си играем. Това твърдение е твърде спорно от научна гледна точка, тъй като е всеизвестно, че голям брой хора и самодиви си играят прекрасно сами. Различни интерпретации могат да бъдат приложени и спрямо различните видове игри, но най-общо можем да ги разделим на покер и секс, като и в двата случая, за да имаш успех, ти е нужен или добър партньор, или добра ръка.

Подчертано не сме заедно, когато сме в един бетонен хотел или жилищен блок, на брега на морето или в Младост 3, еднвременно с още 2-3 хиляди души. За сметка на това всички учени са категорични, че сме съвсем заедно около огнище на плажа на Карадере, да кажем, или пък около масата.

beach

Колко сме заедно?

Като широкоскроени типове ние не искаме да ограничаваме видовете заедно по категории и ще приемем, че най-малкото заедно сме АЗ и ТИ и просто седим и си мълчим, а най-голямото – АЗ, ТИ, всичко живо на този свят, както и малките космати същества от Алфа Кентавър. А това вече е наистина много, толкова много, че ти идва да кажеш “баси, колко много” (с благодарности към колегата Адамс). С подобен род заедно е възможно да бъдат постигнати изключителни върхове в областите на науката и техниката, както и на духовните търсения, изкуствата, футбола и алфутбола (практикуван от малките космати същества, нали).

NB: Между другото, като стана въпрос за мравки – някъде в Амазония хората, които имат странното занимание да наблюдават членестоноги, са станали свидетели на прелюбопитна случка, в която колония мравки се опитва да премине река и го прави като всички мравки се хващат една за друга, образуват по този начин въже, спускат се от клон над реката, въжето се залюлява и се захваща за клон на отсрещния бряг.

 

NB 2: Косатките в Северния ледовид океан скачат заедно и така образуват вълна, която разцепва леда, върху който се намира тюлена, предвиден за закуската им. Само не разбрахме на колко скачат – на три ли, на пет ли?

Форум Заедно
27 април 2014

gorichka.bg/zaedno

One comment on “Кратко, но безполезно ръководство за всички, които желаят да бъдат заедно

  • a , Direct link to comment

    Чудесно, но се пише „ледовиТ“. В наши дни грамотността е толкова лесно приложима – има автоматични, безплатни проверки на правописа, не е хубаво да оставяте читателите с погрешно впечатление.

Comments are closed.