Климатични промени, наука и общество

Д-р Валери Масон-Делмот е утвърден френски климатолог и съпредседател на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (GIEC). По покана на Френския институт в България и на Френско посолство в България по случай на 10-ия Софийски научен фестивал, организиран от Британския съвет, значимо събитие, което популяризира науката сред българското общество, тя ще даде конференция на тема “Климатични промени, наука и общество” на 27 септември 2020 г. от 16.30 ч. в София Тех Парк. Безплатен достъп, но задължителна онлайн регистрация.

Конференцията “Климатични промени, наука и общество” ще бъде посветена на причините, характеристиките и последиците от измененията на климата. Тази среща ще ви осигури “вътрешния поглед” на един утвърден френски специалист върху състоянието на научното знание за климатичните промени и възможните действия в отговор на това предизвикателство, както и изключителната възможност да се запознаете с подготовката на бъдещия доклад на (GIEC) за климатичните промени от един от неговите автори (www.ipcc.ch).

Валери Масон-Делмот е старши учен в Лабораторията по науките за климата и околната среда, към Института Пиер Симон Лаплас. Специализира в областта на изследването на климатичните промени в миналото, на водния атмосферен цикъл и оценка на климатичните модели, понастоящем е съпредседател на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (GIEC). Д-р Валери Масон-Делмот участва активно в информирането и популяризирането на своите научни изследвания сред децата и широката публика и е съавтор на много книги за промените в климата („Гренландия, климат, екология и общество“, издание на CNRS 2015). Изследователската ѝ дейност се радва на широко признание (Наградата „Декарт“ за научни постижения на ЕС за проекта EPICA, 2008; Наградата за жени учени „Ирен Жолио-Кюри“, 2013; класацията Thomson Highly Cited Researchers за най-цитирани изследователи, 2014. Носител е на сребърен медал на Френския национален център за научни изследвания CNRS, 2020.