Климатични размисли с Богомила Трайкова

Срещаме ви с поредната интересна личност, имаща отношение към промените в климата и към осъзнатия начин на живот. Богомила Трайкова, известна още като Мила Боги, която предпочита да не се самоопределя и казва за себе си, че не обича етикети. Така е може би защото има твърде много роли, които й прилягат – предприемач, посланик на климата, вдъхновител, танцьор, писател… С ролята си на експерт в устойчивия бизнес пък влиза във Форбс 30 под 30, където я определят като „мултитаскър от ново поколение“. С колкото и много думи да може да се опише Мила Боги, безспорно е, че е отдадена е на живота с кауза. Пише в социалните мрежи за природосъобразния начин на живот, осъзнато родителство, осъзнато консуматорство, любов към себе си и емпатия. Споделя, че обича и да организира предизвикателства – създава литературни конкурси за писма, песни и дори за измисляне на нови думи. Има няколко провалени стартъпа, а когато ѝ остане време, пее, като до момента е записала няколко песни. Ето какво ни разказа тя по няколко теми, свързани с променящия се климат, зелената енергия и отговорността ни спрямо поколенията, които идват след нас:

Как си представяш бъдещето до края на този век и какво е мястото на зелената енергия в него?
– Напоследък често мисля по въпроса и макар да съм оптимист, често се и натъжавам. Вярвам, че ние хората ще се адаптираме към промените, които предстоят в климатичен план. Притеснявам се обаче дали ще бъдем щастливи с новия си начин на живот. Чудя се какви ли ще бъдат последиците за нашата психика. Зелената енергия е no brainer, това е секторът, който поведе хорото, за да стигнем до нови и по-амбициозни цели – декарбонизация на всички сектори от световната икономика. Икономическите и екологичните ползи на зелената енергия са несравними. Ако преди 10 години всички говореха подигравателно за „зелени мечти“, то в днешно време всичко това е реалност и вече всички искат да се качат на влака. Вече не говорим само за вятър и солар – говорим за нови технологии, нови бизнес модели, оптимизации, хибридни решения, водород. Мащабът и размахът в сектора са внушителни и вдъхновяващи.

Как промени светогледа ти фактът, че стана майка? Какво ти се иска да се промени в мисленето на повечето хора, за да имат шанс за по-добро бъдеще децата ни?
– Майчинството честно казано не ме промени за добро по отношение на климат. Някак си тревогата по бъдещето и отглеждането на малко бебе не вървят много добре ръка за ръка. Надявам се в дългосрочен план това да се промени, разбира се, и да се дължи само на така популярния mommy brain. Със сигурност чувствам една огромна отговорност, искам някой ден да мога да погледна сина си в очите и да кажа, че съм направила най-доброто, на което съм способна, за да му оставя по-добър свят. Нещата, които ми се искат, са малко по-философски. Иска ми се хората да спрат да ИСКАТ и да започнат да осмислят изборите си. Да потърсят връзката с природата и да разберат, че тази връзка може да замени и задоволи много от техните материални ненужни „нужди“. Искрено вярвам, че тази връзка с дивото е първата стъпка и ключ към някаква промяна, ако тя въобще е възможна. Прекалено сме разглезени, всеки в уюта на собствения си комфорт, за да погледнем отвъд себе си и да си спомним, че всички сме свързани и зависими от природата. И е въпрос на късмет, че днес страдат едни хора някъде там, а не ние тук и сега. Странно ми е например, че в днешно време считаме за нормално и предпочитано да ядем храна, която е пропътувала хиляди километри, била е опакована и консервирана по някакъв начин. Освен, че е вредно за здравето в повечето случаи, това е и огромно разхищение на ресурси. И това, че не виждаме ефекта директно тук в България, не означава, че не влияем с избора си на цялостната екосистема на планетата. Такива разни мисли ми се въртят…

Какво би искала да кажеш на поколението, което идва след нас във връзка с промените в климата?
– Съжалявам. Срам ме е… Има надежда…?