Книга: „Как да избегнем климатични бедствия“ от Бил Гейтс

Докато някои ултрамилиардери упорито продължават да се опитват да напуснат Земята и да колонизират Марс, Бил Гейтс отправя поглед към родната си планета. Той предлага решения за спасяването й от климатична катастрофа и с тях провокира, както нови поддръжници, така и немалко опоненти.

„Ръководство за справяне с глобалното затопляне“. Така съоснователят на „Майкрософт“ определя своята нова книга, излязла официално на 16-и февруари под заглавието „Как да избегнем климатични бедствия“.

Една от най-често цитарините части от книгата е тази, в която той посочва, че по отношение на климата е важно да запомним две числа – 51 милиарда и нула. Първото показва колко тона парникови газове средно на година се добавят към атмосферата в резултат от човешката дейност. Второто – нулата, е целта, към която трябва да се стремим до 2050 г., за да не предизвикаме тежко климатично бедствие. За бъде още по-конкретен, Гейтс описва и кои сектори на икономиката са отговорни за основната част от въпросните 51 милиарда парниковите газове. Според негови изказвания в интервюта, това е и една от най-важните цели на книгата му – да покаже в кои отрасли има нужда от т.нар. декарбонизиране.

Освен да посочва отговорните за емисиите, в своето „ръководство“ милиардерът дава насоки и за пътя, по който според него трябва да стигнем до драстично намаляване на парниковоте газове. Решенията, които дава той, очаквано за човек с неговия опит, се основават на инвестиции в технологии и иновации.

„Технологиите са единственото решение“, каза той по време на срещата на върха на GeekWire миналия октомври. Същата теза застъпи и през 2015 г., когато се включи в срещата за Парижкото споразумение и настоя правителствата да започнат да правят по-сериозни инвестиции в развойна дейност и иновации.

Стратегията на Гейтс, представена в книгата му, най-просто може да се опише като насочване на изследвания и инвестиции с цел постигане на нулево въглеродено производство на електроенергия. Той предлага да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми източници и ядрена енергия, а след това да се електрифицират възможно най-много дейности.

Решенията, които предлага Бил Гейтс, са в унисон и с неговите нови бизнес начинания. Сред тях са компанията за малки атомни електроцентрали TerraPower и създадената през 2015 г. организация Breakthrough Energy Ventures, която има за основна цел насърчаване на инвестициите в устойчиви енергийни решения, технологии за намаляване на парниковите емисии, вкл. електрически превозни средства. По данни на Блумбърг сред инвеститорите във фонда, освен Гейтс, са и още няколко от най-богатите хора в свята, сред които основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, собственикът на Върджин груп Ричърд Брансън и председателят на Alibaba Джак Ма.

Breakthrough Energy започна с рисков фонд за инвестиции в обещаващи компании за чиста енергия и се разшири до мрежа от благотворителни програми и инвестиционни фондове за ускоряване на енергийните иновации на всяка стъпка. Ще подкрепяме велики мислители и модерни технологии и бизнеси, както и ще настояваме за политики в публичния и частния сектор, които да ускорят прехода към чиста енергия. През следващите седмици и месеци ще превърнем идеите от моята книга в действия и ще се опитаме да направим този план реалност“, пише Гейтс в представянето на книгата си.

Освен технологии, Гейтс предлага в книгата си и друго решение – поемането на лична отговорност за задаващата се климатична катастрофа.

„Повечето потребители не плащат нищо за щетите върху околната среда, причинени от замърсяването от бензина в колата им или въглищата или газа, които са източник на електричеството в дома им. В момента не виждате вредата, която причинявате с въглеродните емисии“, твърди милиардерът, който в момента е четвъртият по богатство човек в света.

Въпреки, че дава готови решения, според Гейтс преодоляването на задаващата се климатична криза е „най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило“, казва той, цитиран от БиБиСи. В друго интервю милиардерът добавя: „Не подценявайте мащаба на предизвикателството. Никога не сме правили преход, подобен на този, който очакваме да се случи през следващите 30 години. Няма прецедент за това.“

Излизането на новата книга на Бил Гейтс се превърна в новина за повечето световни и национални медии. Мнозина подкрепиха неговите виждания и предложения, но не липсват и критики.

Един от хората, оспорващи най-сериозно аргументите на Бил Гейтс, е известният щатски климатолог Майкъл Е. Ман. Ученият, работещ за Държавния университет в Пенсилвания, също издаде книга наскоро – „Новата климатична война: Борбата да си върнем нашата планета“ (The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet). В нея и в много свои интервюта Ман отправя критики към търсенето на изцяло технологични решения. „Ако милиардери като Бил Гейтс и Джеф Безос наистина искат да увеличат максимално усилията си за решаване на глобалната климатична криза, те трябва да се фокусират по-малко върху технологиите и повече върху принуждаването на правителствата да действат“, каза в интервю за Geek Wire климатологът. Според него е важно и да не се акцентира толкова силно върху необходимостта от действия на отделни граждани и потребители.

„Колкото и да са важни личните усилия, те могат да отвлекат вниманието от критичната роля на правителствата и компаниите“, разказва Ман в интервю за The Guardian.

 

 

Доктор Майкъл Е. Ман е един от най-известните климатолози
Снимка: michaelmann.net

Други остри критики на Ман за предложените в книгата на Гейтс решения са по повод на финансираните от милиардера технологии в областта на геоинженерството. Те имат за цел да противодейства на изменението на климата, като се намесва в естествените системи на Земята чрез премахване на въглеродния диоксид от атмосферата. Такива решения са до голяма степен „научна фантастика“, пише Ман.

„И както при научно-фантастичните филми, лошите неща обикновено се случват, когато започнем да се намесваме в майката природа“, добавя климатологът. Той описва геоинженерството като „авангарден инструмент“ от типа „чупене на стъкло в случай на извънредна ситуация“.

Освен от климатолози, критики върху решенията, предложени от Гейтс, се появиха и от страна на поддръжниците на възобновяемата енергия и особено на фотоволтаиците и ветрогенераторите. В книгата си милиардерът пише за недостатъчния капацитет на соларната енергия и високата цена, която потребителите трябва да плащат за нея. В статия за The New York Times природозащитникът Бил МакКибън обаче оспорва посочените тези. Той пише, че е разочарован от книгата и това, че Гейтс изглежда не е използвал знанията и анализите на някои от най-големите експерти по темата, до които е можел да има лесен достъп.

„Човек би искал Гейтс да е разговарял примерно с Марк Джейкъбсън от Станфорд, чийто екип е изчислил как почти всяка държава на Земята може да достигне до 80 процента възобновяема енергия до 2030 г. Ако беше, може би щеше да разбере по-ясно, че нещата, които го интересуват и в които казва, че е насочил значителните си инвестиции – като напреднала ядрена енергетика например, са по-скоро „замазване“, пише МакКибън. „Както обясни и лондонската инициатива за проследяване на въглеродни емисии още през миналата година, изграждането на нови съоръжения за слънчева и вятърна енергия вече е или скоро ще бъде по-евтино дори от експлоатацията на съществуващи за енергия от въглища. Изглежда повечето хора, включително Гейтс, все още не са разбрали колко бързо се случва това инженерно чудо“, добавя природозащитникът.

Природозащитникът и активист Бил МакКибън
Снимка: WikipediaВъпреки многото спорни твърдения в книгата на Бил Гейтс и критиките, които получи тя, е безспорен факт, че един от най-богатите хора на планетата направи рязък завой и от отричащ човешката роля за променящия се климат, се превърна в автор, предлагащ решения за „спасяване на Земята“ от климатично бедствие. Друг факт е, че изглежда Гейтс е оптимист за шансовете ни да се справим с настъпващата климатична криза, каквито са и негови опоненти като Майкъл Е. Ман, Бил МакКибън и много други.