Коментар: За кого е скъпа зелената енергия?

Който следи изказванията на държавни служители и български медии за възобновяемите източници на енергия, най-вероятно е останал с впечатлението, че зелената енергия е изключително скъпа, въобще не ни е нужна, ама я има понеже от ЕС ни я искат и общо взето с нея се занимават само спекуланти и печалбари, на гърба на народа.

Илюстрация: James Provost (cc)

Този “черен” образ на зелената енергия у нас съвсем не е случаен. Той е логичният и съзнателно търсен завършек на една ПР кампания имаща за цел да намери удобен виновник за неудобния факт, че цената на енергията, която потребяваме, расте.

Както е казал Гьобелс: “Една лъжа, повторена сто пъти, става истина”.

И така днес у нас, оказва се, е доста разпространено схващането, че бедна България не може да си позволи да развива скъпа зелена енергия. Вместо това, трябва да заложи на по-достъпната ядрена енергия, защото тя е евтина.

Няма да се опитвам да убеждавам никого в екологичните предимства на зелената енергия или как тя сега се представя за скъпа само защото субсидиите за нея са явни, докато тези за конвенционалните източници на енергия са скрити. Предпочитам да представя една друга икономическа перспектива.

Каквито и да било спорове за моментните цени на зелена, кафява или ядрена енергия, са просто нерелевантни, защото неудобната истина всъщност е, че всеки източник на енергия е безплатен.

Да, точно така, и петролът, и природният газ, и ядреното гориво и слънчевата енергия, и вятърът, и водата, и биомасата от растенията и геотермалната енергия – всички те са безплатни. Нищо не плащаме на природата за правото да добиваме енергия от съответния източник – бил той изчерпаем или възобновяем. Плащаме на хората, които притежават технологиите за добиване на енергия от тези източници и това определя цената на енергията за нас.

И точно тук зелената енергия започва да става неудобна и скъпо струваща. Неудобна, защото основната разлика между технологиите за извличане на енергия от възобновяеми източници и технологиите за извличане на енергия от изчерпаеми източници е в това, колко хора имат достъп до тях.

След повече от век развитие на енергетика основана на изкопаеми горива е ясно, че не всеки може да си построи ТЕЦ или АЕЦ. С изчерпването на ресурсите, технологиите за добиване на енергия от изкопаеми горива стават все по-скъпи и се концентрират в ръцете на все по-малко хора.

От друга страна, за по-малко от 10 години активно комерсиално развитие на зелена енергетика, вече почти всеки може да си инсталира слънчев панел или малък ветрогенератор, или пък да стане съсобственик във ВЕИ проект. Повече производители, повече конкуренция, по-ефективни технологии и все по-ниски цени.

Зелената енергия излиза скъпо. Но на кого? На потребителите на енергия, на които зелената енергетика дава шанс да бъдат и производители, или на малцината, в чийто ръце са съсредоточени средствата за конвенционално доставяне на енергия от изкопаеми горива?

Марияна Янева е заместник изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация.

05 comments on “Коментар: За кого е скъпа зелената енергия?

 • Боян , Direct link to comment

  Непонятно ми е защо все още се занимавате със „зелена“ енергия, която е зависима от вятър и слънце, при положение че технологиите на Кеше излизат на бял свят: http://youtu.be/zXSEEuhYJPQ

 • Атанас Георгиев , Direct link to comment

  Има една много хубава статия на Amory Lovins от американския Rocky Mountain Institute от преди няколко години, която е визионерска и поставя акцента върху истинската либерализация – от централизирано към индивидуално производство на енергия: http://www.freakonomics.com/2009/02/09/does-a-big-economy-need-big-power-plants-a-guest-post/?pagewanted=print

  От друга страна, големите проекти за използване на ВЕИ получават субсидирана цена и е нормално обществото да контролира размера на тези средства. Трябва ясно да се разграничат „индустриалните“ от индивидуалните ВЕИ-проекти. Иначе казано – фотоволтаик върху покрив в града или върху индустриална постройка е много по-добро решение от фотоволтаик в полето – далече от потребителите и върху обработваема земя.

 • Младен Миланов , Direct link to comment

  НЕ знам защо хвъляте прах в очите на хората. Зелената енергия е полезна само ако е в разумни граници. Сегашните съоръжения за вятърна енергия са с ужасно лоши параметри за работа в условията на БГ Те са направени от тониве вредни смоли , които няма как да се рециклират след време къде ще ги погребете. За да е зелено едно съоръжение то трябва да спестява врени емисии с произедения ток от тези, които прави при неговото производство , монтаж екплоатация и рециклиране. Няма един доклад на европа за това . Що се касае за фотоволтаиците те не са за промишлено инсталиране тъй като загубите по електропреносната мрежа са огромни а за дома. Тяхната производителнот е ужасно ниска до 12 % и то при силнослъцегреене. Те нямат работни часове работят само денем зимата поради облаци изкарват малко. НАЙ ВАЖНОТО Е ЧЕ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ НЕ САМО ОБСЕБИ ПАЗАРА , ТЯ БУКВАЛНО ЗАДУШАВА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ПОРАДИ ХИщНИЧЕКСАТА СИ СЪщНОСТ. СЪЗДАТЕЛ СЪМ НА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ ЕДНО ОТ ИЗОБРЕТЕНИЯТА Е ПЕРКА СЛЕТЯщИ КРИЛА ДОКАЗВАщА ЗАВИДНА ЕФЕКТИВНОСТ И ЕВТИНА ЦЕНА ИМА РЕБОТЕщ МОДЕЛ – ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ ВЕЧЕ ГОДИНИ НЕ ВИЖДА БЯЛ СВЯТ И СКОРО НЯМА И ДА ВИДИ ЗАщОТО МИЛИЯРДИ ЛЕВОВЕ СЕ ХВЪРЛЯТ ЗА ИНСТАЛИРАНЕ НА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ БЕЗ ДОКАЗАНА КОЕФИЦИЕНТ ЕФЕКТИВНОСТ В БГ А ЕДИН ЛЕВ НЕ СЕ ДАВА ЗА РАЗРАБОТКА

 • Държавата купува зелен ток за 699 лв. !!!, а токът от АЕЦ е 44 лв. , Direct link to comment

  „Държавата купува зелен ток за 699 лв.“ !!!, а “ токът от АЕЦ е 44 лв. “ !!!!
  Можете ли да смятате, г-жо?
  “ Текстовете са приети. 30 октомври 2008 г.
  БСП – ЗА
  НДСВ – ЗА
  ДПС – ЗА
  БНД – ЗА
  ДСБ – ЗА
  ОДС – ЗА
  Атака – ЗА

Comments are closed.