Компостирането или как да намалим боклука си наполовина

compost1За компостирането започнахме да говорим още преди осем години. Междувременно все повече хора компостират в домовете си. Появиха се първите квартални площадки за компостиране. Дори и столичната община започна да предоставя на желаещите компостери, а на специална секция в сайта си общинарите са изнесли полезна информация за това какво и как трябва да се прави с органичните отпадъци.

За вермикомпоста също говорим от известно време. Даже си бяхме поканили специален лектор на Форум Бизнес, Снежана Благоева, която ни разказа за своя бизнес и необичайните си трудолюбиви колеги –  червените калифорнийски червеи. Тези малки гадинки са изключително ефикасни, трудят се неуморно, произвеждат висококачествен материал, с който може да се обогатява почвата в саксиите (или пък във вертикалната ни ферма), а в замяна не искат нищо друго освен достатъчно боклук, произвеждан от нас така или иначе ежедневно. Ако не разполагаме с градина, можем спокойно да поставим съндъчето под мивката – червеите работят толкова бързо и прецизно, че гарантирано няма да има абсолютно никаква неприятна миризма.

compost2

Който е опитвал някакъв вид компостиране, знае, че боклукът на домакинството намалява драстично. А ако имаме в квартала си и контейнери за разделно събиране, практически битовата смет, която ще изхвърляме в общия контейнер, става нещо като едно малко пликче седмично. С други гуми – хем червеят сит, хем боклукът изяден.

One comment on “Компостирането или как да намалим боклука си наполовина

  • Петър , Direct link to comment

    Здравейте, моля Ви за повече информация относно това как да направя съд за компост и как да се сдобия с калифорнийски червеи. Предполагам, че н се разхождад под път и над път:)

Comments are closed.