Конференция: Раждането – медицина, психология и право

Тази седмица приятелите от Център Естествени идеи ще се погрижат важни теми и въпроси свързани с нормалното раждане и свободите на бъдещите майки да стигнат до всички, които се интересуват.

В два дни, 10 и 11 ноември, от 9.00 до 17.30 в зала Варна, Интерпред, български и чужди специалисти ще обсъждат възможни решения и по-добри условия за майката и бебето на конференция „Раждането – медицина, психология и право“. Обърнахме се към източника на цялата организация, Олга Дукат, за да ни разкаже какво може да очакваме от лекторите и събитието.

 

Горичка: Защо има нужда от такава интердисциплинарна конференция?

Олга: За съжаление в нашето общество на раждането се гледа главно като на медицински проблем. Когато се говори за раждане се споменава само за болката и многобройните рискове. Повечето хора си го представят като мъчително изпитание и единственото хубаво нещо е, че бързо се забравя. А всъщност раждането е дълбоко емоционално преживяване за жената и би могло да бъде прекрасно и вдъхновяващо. Масово се пренебрегват психологическите аспекти на раждането, както и правата на раждащите жени. Ние искаме да променим това.

 

Г: Кои са основните въпроси, които ще се обсъждат?

О: Основният въпрос е как да хуманизираме раждането. Също така ще обсъдим рисковете от цезаровото сечение и рутинните медицински интервенции при нормална бременност и раждане. Ще поговорим за ролята на дулата, за това дали дулите са конкурентки на акушерките и как да подобрим комуникацията с медицинските екипи.  Психолози ще коментират значението на начина на раждане за по-нататъшния живот на бебето, както и за майката. Понеже при разговорите с лекарите винаги стигаме до въпроса кой носи отговорността, по време на конференцията адвокати ще говорят за правата на раждащата жена, информираното съгласие и правната отговорност. Ще се коментира и делото на БХК срещу България във връзка с узаконяването на домашното раждане. Ще отделим внимание и на първия контакт между бебето и майката – кога и как трябва да се осъществява той. Конференцията се осъществява с подкрепата на Кристина Хьопфнер, дула от германия, съпруга на немския посланик в България и ще бъде открита от нея.

 

Г: Какво значи хуманно раждане и кой е д-р Рикардо Джоунс?

О: Хуманно раждане с две думи това означава всяка майка и бебе да бъдат обгрижвани с уважение, като се взимат предвид техните индивидуални нужди. Всички практики и процедури, които се прилагат да бъдат базирани на научни доказателства и да няма процедура, която да не е обяснена на майката и да се извърши без нейното съгласие. Когато бременността и раждането протичат нормално, жената трябва да може да се движи свободно, да поема течности, да има подкрепата на своите близки и да не бъде разделяна от бебето си след раждането.

Д-р Рикардо Джоунс е акушер гинеколог от Бразилия, който е създал протокол за хуманизиране на раждането, чрез който е успял да намали драстично процента цезарови сечения в своята практика. Международен лектор и активист в подкрепа на естественото раждане, автор на книгите „Мемоари на човек от стъкло“, и „Между ушите – истории за раждането“. В книгите си д-р Джоунс разказва за своето трансформиращо пътуване към хуманния подход към раждането и споделя дългогодишния си опит като акушер-гинеколог. В момента д-р Джоунс живее и работи в Бразилия и асистира при раждания в екип с акушерка и дула, в болнични и домашни условия.

 

Г: Кои са 3те най-важни неща, които трябва да се променят в България според теб, за да се чувства една бъдеща майка възможно най-добре?

О: Цялостна промяна на нагласата към раждането като към нормален физиологичен процес. Да не забравяме, че всяка жена има нужда от акушерка и само някои жени имат нужда от лекар.

Продължителност на здравните грижи т.е. човекът, който проследява бременността и води раждането да бъде един и същ.

Повече възможности за избор – освен раждане в болница да има възможност за раждане в родилен център или вкъщи.

 

–-

Повече за програмата.

Регистрация: Чрез изпращане на регистрационна форма на info@estestveni-idei.com.За информация и въпроси тел. 02 986 61 80,  0899 991 264 – Олга Дукат, 0878 353 289 – Гергана Божинова.