Кралицата на електромобилите

Електрическите коли са една от силите на бъдещето и крайно време беше силният пол да се заеме с тях. Представяме ви Мишел Бoс, единствената бизнес дама в света, която управлява автомобилна компания. И й отива.

47-годишната французойка заема ръководната длъжност в средата на 2013 г., когато Mia Electric е пред фактически фалит. Финансовите й загуби са огромни, няма достатъчно клиенти, а колите не са точно най-доброто, което може да се намери на пазара – нито като цена, нито като качество. В последния момент обаче се появява неочаквано спасение: немската Focus Asia GmbH придобива 88% от дяловете и дава ново начало на изнемогващата компания, поставяйки Мишел начело. Планират да инвестират още 36 милиона евро, с които тя ще трябва да оперира изключително внимателно, за да успее да обърне нещата в полза на Mia Electric и да я превърне в печелившо дружество. По всичко личи, че е твърдо решена да успее.

Мишел възнамерява да превърне моделите на Mia Electric в истински международен успех – също като себе си. Родената в Сеул екзотична дама израства в Страсбург, а след това семейството се мести в Щатите, Северна Каролина. Учи в Колумбийския университет и Фродхам в Ню Йорк, преди да се завърне във Франция, за да следва право. Младежката й мечта е да има собствена издателска къща, дори започва да издава списание за антични кукли в Ню Йорк. Нещата бързо поемат в друга посока, но донякъде артистичната й натура и до ден днешен намира успокоение в изкуството. Свиренето на пиано й помага да замете работния стрес и да се фокусира върху новите предизвикателства. Те никак не са малко, но пък тя изобщо не се впечатлява. „Обичам да печеля“, казва Мишел и действа смело, за да си осигури победата.

Електрическите возила на Mia Electric са изцяло префасонирани, с намалена цена (8 033 евро), продажбите още през юли 2013 г. са удвоени, а партньорската мрежа се разраства стабилно. Голямата цел е през 2014 г. колата да може да изминава 676 км с едно зареждане вместо сегашните 125 км., което би било изключително постижение. Дотогава би трябвало и да се състои изцяло от рециклируеми материали.

Искрено пожелаваме успех на Мишел и дано скоро видим някоя Миа по българските пътища.

Mia Electric

One comment on “Кралицата на електромобилите

  • Милен , Direct link to comment

    Тези Mia микро колички изглеждат по-зле даже и от играчката Renault Twizy. А това наистина е постижение :).

Comments are closed.