Лекторите: Ирина Каракехайова

irinaИрина Каракехайова е художничка, преподавателка и социална работничка, авторка на книгата „Племето на майките“ и майка на Стефан и Филип.

Ирина е от София, родена е през 1975 и е израснала в семейство на инженери, поети и шахматисти. Работи като учител по английски и в социално-артистични проекти с деца и младежи. Последният е „Креативност в училищното ежедневие“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Предишният й професионален опит включва разнообразни дейности, осигурени от изложбите с компания ТАКА /както в галерии, така и в градска среда/  и отново системни занимания с деца в неравностойно положение.

Темата на представянето й на форума е „ЛОШАТА МАЙКА„.

Попитахме:

Горичка: Кой е най-добрият съвет, който бихте дали на млади родители?

Ирина: Да не му мислят много.

Горичка: Кое е най-важното, което родителите могат да направят за детето?

Ирина: Да не забравят никога, че то не им принадлежи.

Горичка: Кои са най-големите заблуди в отглеждането на деца у нас?

Ирина: Световна заблуда е, че днешните деца са много по-различни и имат много повече проблеми.

За мен една българска заблуда е, че до осемнадесетата година на детето колкото повече време прекарваш с него – по-добре.

Невероятно е когато млади родители се появяват в детската консултация с цял списък от въпроси как да гледат детето си, сякаш то е рядко животно, за чиито навици и потребности никой обикновен човек нищо не знае. И всеки отговор се превръща в закон. Заблуда е, че специалистите знаят най-добре, най-малко защото техните становища се променят.

Горичка: Трудно ли е да си добър родител?

Ирина: Не знам какво е да си добър родител.

Поръчай книгата на Ирина от тук.

Очакваме ви на форум „Родителство“ – 25 септември 2010, Модерен театър.