Мая Калчева разказва какво представлява методът „Монтесори“- Форум Родителство

maya_newОт средата на 90те години, докато е била студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“, до днес Мая е ангажирана с програми и проекти за промяна на средата и условията за живот и развитие в България. Студентски стачки, провокативна журналистическа дейност, разследване на фирми и хора, права на човека, участие в множество граждански инициативи – всичко това е част от нейната работата и разбирането, че имаме мисия: да направим живота по-добър за онези, които идват след нас.

„Години наред, под шапката на Американската  агенция за международно развитие, реформирахме съдебната система“. От 2 години Мая е ангажирана с въвеждане на нова система за социално и хранително подпомагане – „хранителна банка“. Майка е на две момчета – Борис на 5 г. и Камен – на 7 години. Днес, тя казва, че децата и са нейни мъдри учители и с тяхна помощ преоткрива света.

„Методът „Монтесори“ влезе в моя живот преди 4 години и ме плени със своята простота, безусилност, любов към децата и възможността да партнирам и насочвам синовете ни в тяхното израстване като самостоятелни и завършени личности“

. . .

Горичка: Кое е най-трудното днес за един родител?

В днешното предизвикателно и динамично ежедневие най-трудното е да забавим крачката, да се освободим от стреса и да обърнем внимание на децата, на техните нужди. Също да им дадем възможност да се развиват в сферата на своите интереси. Това може да се постигне лесно, просто, безусилно като се предлагат игри и занимания, свързани с ежедневния живот и работа вкъщи, с изследване на средата и ненасилствена комуникация. Тогава децата се научават на самоконтрол, независимост, решителност и придобиват усещането за равнопоставени участници в обществото.

Горичка: Препоръчайте ни една книга или блог за родителство или образование?

Двете книги, които мога да препоръчам и ми помагат в работата с нашите синове са:

„Научете детето си как да мисли“ на Едуард Де Боно и „Монтесори вкъщи“ на Хайди Спийц [Heidi Ann Spietz]

Горичка: Ако бяхте министър на образованието какво щеше да еmaq-kalcheva-cartoonпървото нещо, което ще направите?

  • Ще внеса любов и позитивно стимулиране в учебния процес.
  • Ще ангажирам родителите активно да участват в живота на децата и училището. Да са съпричастни и заедно с учителите да подпомагат процеса на израстване на своите деца.
  • Ще дам възможност средата и учебната стая да се организира така, че да е подходяща за етапа на развитие на децата, за движение, за екипна работа, за експерименти и да показва принадлежност на групата деца, която се обучава в нея.
  • Ще насърчавам учителите да дават насоки за пътя на развитие, а на децата да събират информацията самостоятелно и в екип, за да попълват своите познания за света.

Надявам се така училището да стане удоволствие и за деца, и за учители, и за родители.

Горичка: За какво ще ни разкажете на Форум Родителство?

На Форума ще разкажа как се запалих по метода „Монтесори“, какво представлява методът и как ми помага като родител. Ще споделя как Монтесори повлия на нашите деца и на разрешаването на конфликтите между тях. С удоволствие ще разкажа и за ангажираността ми като родител в тяхното отглеждане и във формирането на родителска общност в детската градина. Ако с моя опит помогна на поне още няколко родители, това ще ме направи истински щастлива. Може пък да създадем предпоставки за израстването на цялото ни общество. Кой знае? Нека поне пробваме!

*анимационната версия на Мая е създадена със SP Studio

. . .

Видео от презентацията на Мая:

Мая Калчева за Монтесори на Форум Родителство 2011 from горичка on Vimeo.

One comment on “Мая Калчева разказва какво представлява методът „Монтесори“- Форум Родителство

  • съхранение на стволови клетки цени , Direct link to comment

    Много е вярно, че от толкова бързане за това и онова нямаме време да обърнем внимание на децата си и техните нужди качествено. Сякаш ги отглеждаме между другото и често като се спрем за минута осъзнаваме колко много сме пропуснали от техния живот, колко бързо са пораснали… Много е тъжно това, но е факт, че все по-малко майки могат да си позволят да останат гледат детето си втората година от майчинството…

Comments are closed.