Лекторите на Форум Родителство II: Румен Петров

Днес стартираме с представянето на лекторите от Форум Родителство 2011. Както ви казахме, всички са много интересни и имат още по-интригуващи неща за разказване. За да се запознаем и научим малко повече за лекциите им, зададохме четири идентични въпроса на всеки един лектор от форума. Заедно с това, разбираме и с какво се занимават в ежедневието си. Първи е Румен Петров.
_________________________________________________________________________

rumen_petrovРумен е лекар  по образование със специалност психиатрия. Работи в сътрудничество с учители и училища от 1992 г., в началото – по повод на темата за конфликтите в клас, а по-късно – и по повод на психичното здраве в училище, доброволческото участие на децата и родителската активност в училище. Опитът му от работата с местните училища в една конкретна софийска общност е предмет на докторската му дисертация, защитена през 2010 г. През последната година участва активно в широката гражданска дискусия по повод на проектите за нов закон за училищно образование. Има публикации, доклади и интервюта по темата за отношенията в българското училище и интервюта.

В момента преподава в НБУ и ПУ „Паисий Хилендарски“ на студенти по клинична социална работа,фамилна терапия, публична администрация и антропология. Работното му място е Център БИОХ (НБУ), където е асистент по групови отношения. Остава му и време да пише рецензии за някои книги.

. . .

Горичка: Кое е най-трудното днес за един родител?

Не знам. Мисля, че е изолацията му като гражданин и ограничаването  му в ролята на консуматор (потребител) на всичко. Това е покана за бедност и нуедовлетворение.

Горичка: Препоръчайте ни една книга или блог за родителство или образование?

Книгите на Джон Тейлър Гатоу.

rumen-petrov-cartoonГоричка: Ако бяхте министър на образованието какво щеше да е първото нещо, което ще направите?

Не знам в какъв, точно, ред:

а) Щях да си подам оставката.
б) Щях да се запитам кое помага и кое пречи на хората в България да учат.
в) Щях да се запитам какво трябва да знаят и могат хората за да са щастливи и достойни граждани днес в България.

Горичка: За какво ще ни разкажете на Форум Родителство?

За една пренебрегвана страна на живота ни – участието.

*анимационната версия на Румен е създадена със SP Studio

. . .

Видео от презентацията на Румен:

Психиатърът Румен Петров за участието в местната демокрация from горичка on Vimeo.