Леонардо ди Каприо и електромобилите Fisker

Наскоро предаването на BBC TopGear направи ексклузивно интервю с Леонардо Ди Каприо, за да разбере за ангажимента му към опазване на околната среда и инвестициите му във „Фискер Аутомотив“.

В началото

Първата кола на Лео е Форд Мустанг от 60те, оборудван с класически Уиндзор 351 (5.8 литра) двигател. В края на 90те обаче среща Ал Гор в Белия дом и след разговор за проблемите на околната среда и промените в климата, сменя колата с Тойота Приус и основава своя Фондация „Леонардо ди Каприо“, в „подкрепа усилията за осигуряване на устойчиво бъдеще за нашата планета и нейните жители“.

Вдъхновението

Паркирайки своя Приус на Оскарите, Лео вдъхновява съоснователя на Фискер, бившият дизайнер на Астон Мартин, Хенрик Фискер, да основе компания за спортни екологични коли.

„Видях го да излиза от своя Приус на червения килим и помня че си помислих, трябва да има пазар за екологичен автомобил, който излиза извън рамките на Приус. Това беше първото ми вдъхновение“, разказва Фискер.

Компанията основава през 2007 година и основната й цел е да създава спортни бутикови коли, които не замърсяват околната среда, но не правят и компромис с качеството или външия вид. Потребителите са свикнали да свързват спортните коли с разточителност, но се оказва че те могат да бъдат ангажирани с околната среда и да предлагат отговорен лукс – моделите на Фискер имат интериор от рециклирани и еко материали, соларен покрив и animal free политика.

Леонардо ди Каприо инвеститор

„Започнах да опитвам хибриди, които са фантастични, но може да се каже, че има много други превозни средства, които получават равен или по-добър пробег. Купих си две електрически коли, които открих, че никога не искам да карам. Страхувах се да не остана  в закусвалня на магистралата в продължение на шест часа, докато колата ми се зарежда.“

„Така че идеята на този удължен пробег Фискер, който има способността да бъде електрически за цял ден много ми хареса. Управлява се като спортен автомобил. Това е невероятно. Тази кола е естествена прогресия. Исках да бъда част от компанията и да инвестирам в нея.“

Една от целите на Лео като инвеститор е да направи колите по-достъпни.

Не пропускайте и сайта им: FISKER AUTOMOTIVE