Litterati: намери боклук, снимай го, изхвърли го

litterati

Инициативи за събиране на боклук от добри граждани има много, но тази има по-голяма цел: да си направим карта на замърсяванията. Litterati започва като призив към хората да правят боклучаво изкуство, снимайки отпадъците, които събират. Но създателят му Джеф Киршнер бързо осъзнава, че проектът има огромен потенциал, защото натрупаните снимки ясно показват в кои райони на града има най-много боклук и какъв е. Става ето така: виждаш боклук, снимаш го, отбелязваш с geo tagging къде е, тагваш марката или вида му, изхвърляш го, качваш снимката в инстаграм с #litterati.

И така, обединявайки изкуство, технологии и социална отговорност, Litterati се опитва да започне диалог с надеждата, че определени марки (може би) ще се засрамят и ще поискат да предприемат мерки за намаляване на проблема със замърсяването от техните си продукти поне.

Фотосите прииждат отвсякъде – за по-малко от месец документираните отпадъци са почти 60 000.

Българските улици определено има какво да предложат на дигиталното сметище, така че, захващай се да допринасяме и към галерията, и към броя почистени боклуци. Ей така, защото няма кой друг.

Litterati