Ток от Луната за финландска сауна и естонски музей

Симпатичните естонци от видеото по-долу ни разказват съвсем скромно и простичко как използват морските приливи и отливи на Балтийско море, за да правят ток за Морския музей и така спестяват 70% от сметката му за ток. Пари, които като истински музей, ще използват за нови експонати и изложби. Умно.

 

Ако винаги сте искали да знаете кой прави приливите и отливите на моретата, и сте пропуснали точно този урок в училище, то краткият отговор е Луната, а дългият го копираме от българската wikipedia:

Причината за тяхната поява са различните стойности на гравитационното поле в противоположните части на Земята. Тази страна на Земята, която е по-близко до Луната се притегля с по-голяма сила от отдалечената от Луната страна. Земята се завърта около оста си веднъж в денонощието, следователно всяка точка от планетата преминава два пъти през прилив и два пъти през отлив за 24 часа или на всеки 6 часа се редуват приливи и отливи. За да сме съвсем точни, те се редуват през около 24 часа и 50 минути, синодалният цикъл на Луната.

 

Сигурно креативността да решаваш лесно сложни енергийни проблеми има нещо общо с морския въздух. Във Финландия, на един ферибот разстояние от естонския музей, ползват същия принцип за да поддържат ‘най-екологичната сауна в света’. Културна сауна, както я наричат, е обществено отворено място за срещи, където хората могат да се учат на култура, да се грижат за здравето си, но и да срещат други хора освободени от задръжките на дрехи и статус.

Ако ви е интересно как държавите в скандинавския район се грижат за бъдещето, следете Nordic Cleantech Review.

One comment on “Ток от Луната за финландска сауна и естонски музей

  • Виктор , Direct link to comment

    Страхотна статия! Ето и два линка към предаването на National Geographic – Еко инженерите. Принципът на добиването на енергия от морските вълни е обяснен доста популярно за хора, които не са много на „ти“ с физиката 😉
    http://youtu.be/pAxBzI6DEkA – на английски
    http://youtu.be/3moFhjv0gkM – на руски
    Между другото и останалите епизоди си заслужават…

Comments are closed.