Прекрасно изобретение: топли улични палатки за бездомните

През последните 17 години на Майкъл Раковиц вместо само да му става мъчно за бездомните хора, той реално прави нещо, за да помогне. Доброто му дело буквално ги стопля: той изгражда за тях чудноватите заслони, които виждаш по-долу. Единият край се прикача към отвор на отоплителна система и така се получава нещо като отопляем спален чувал. Вдъхновява се от бедуинските шатри и прави първата си „улична палатка“ още като студент в MIT. Тя е за пребиваващия из улиците на Кеймбридж, Масачузетс, Бил Стоун. Следват още поне 60, включително и една във формата на Джаба – по изрична молба на „клиента“.

Първоначално Майкъл използва обикновени черни чували за боклук, но бързо ги заменя с прозрачен найлон: бездомникът трябва във всеки момент да вижда какво се случва около него. Изработва всякакви варианти, за да бъде максимално полезен, дори веднъж прави двоен заслон, с отделна стая по молба на скитника Арти, за да има той къде да настани своята приятелка Майра.

Своеобразните палатки изобщо не са скъпи за направа, едната е около 5 долара. И може би изминалата зима е била поне една идея малко по-жестока за хората без покрив над главата, в опит да облекчи живота им Майкъл се е свързал с организацията #OpSafeWinter, давайки им скиците си и така те са били публикувани в няколко вестника за бездомни.

Така че, ето: следващият път, когато се чудиш как да промениш нечий уличен живот, направи му един топличък заслон.

Повече за Майкъл и неговите ParaSITE