Mazuma Mobile изкупуват стари телефони, за да ги рециклират

463

Колкото и успешни програми за рециклиране на стари мобилни телефони да има от някои оператори, едно централизирано решение е идеалният вариант. Mazuma Mobile, британска фирма, специализирана в рециклирането на телефони, правят точно това, а освен това и плащат. Чудесното съчетание на екология и икономика върши отлична работа, данните показват, че досега сметищата са били спасени от над 4 милиона телефона. Работещите и подлежащи на поправка устройства заминават чрез мрежата от партньори на Mazuma за повторна употреба в развиващи се страни, а неспасяемите се рециклират по надлежния ред от доверени организации.

От началото на съществуването си през 2007 г. на съвестните потребители са били заплатени над 275 милиона долара. Които нямаше да вземат, ако просто бяха оставили ненужните си мобилни вещи да залежават в прашните чекмеджета или захвърлили на боклука.

Системата функционира супер лесно: на сайта виждаш каква се явява паричната равностойност на телефона, от който искаш да се отървеш, като въведеш IMEI или модел (сумите хич не са зле, бързият пример са 120 паунда за работещ iPhone 4S 16 GB),  като можеш да ги получиш с чек, банков трансфер или като ваучер за Argos. Получаваш и бонус – повече, ако телефонът е отключен, но не си съвсем без и ако е към определен оператор. Улеснението за потребителя е максимално, до 24 часа след подаване на заявката сайтът изпраща безплатна опаковка и цялата необходима документация, за да може телефонът да поеме към склада им. Ако пък времето е проблем, можеш и сам да си ги отпечаташ, генерират се на мига.

Освен че е горд финалист на Sustainia 2013 в категория „Ресурси“, Mazuma Mobile е носител на голямата награда за Best Recycling Service на What Mobile в две поредни години, 2012 и 2013, а също и на тази на Mobile Choice, които заслужено им присъждат  Best Mobile Phone Recycling Service 2013.

За сега Mazuma функционират само в Австралия и Великобритания, но нищо не пречи да се разпрострат и по-натук, надяваме се.

–-

С тази статия завършваме представянето на финалистите в Топ 10 на Sustainia за миналата година. Разкошните неща се случват и всички тези чудни идеи и още по-чудни реализации са съвсем живото доказателство. Надяваме се да ти послужат за вдъхновение – в товя личен свят, в пряко околния или пък в широкомащабния ти.

Sustainia

За преглед, ето 2-мата големи победители на Sustainia, категории „Храна“„Мода“„Транспорт“„Образование“„Енергия“„Градове“ и „Здраве“.