Млад български режисьор с награда на престижен екофест

GW

По принцип не сме фенове на тупането в гърдите и произволно възторгване по постиженията на нашите сънародници. Смятаме, че хубавите неща са хубави на наднационално ниво и че в борбата за собственото ни оцеляване имаме велик шанс да забравим за противопоставянията и конфликтите съпровождали човечеството през цялата му история и да се изправим заедно просто като хора.

В същото време обаче не можем да пренебрегнем гъделичкането по националното ни самочувствие предизвикано от ето тази новина: Режисьорът Добрин Кашавелов получи втора награда в категорията 18 – 35  за филма си Глобална заплаха на един от най-престижните фестивали за документално кино на еко тематика – Action4climate. Филмът разказва за опустошителните ефекти на миналогодишния тайфун Хайян, който превърна части от Филипините в ужасяваща сцена на разрушения и смърт. Селекцията е направена измежду повече от 200 участника, а по думите на шефа на журито (след малко ще издадем кой е той), филмите са били зашеметяващо оригинални, а избирането на победителите е било почти невъзможна задача. И сега внимание – тези думи идват не от кого да е, а от самия Бернардо Бертолучи, който сам по себе си е една цяла епоха в съвременното кино. Освен него в списъка с имената на членовете на журито отбелязваме Марк Форстър, Мика Каурисмаки, Мира Наир и, защо не, Вим Вендерс.

Е, ние пък можем само да честитим на господин Кашавелов, да му пожелаем успех и да потропваме нетърпеливо с краче в очакване на прожекция.

Официалният сайт на Action4climate е тук