На шведите не им стига боклука, започват да внасят

В България даваме милиони за да опаковаме и транспортираме софийския боклук из родината. Много населени места дори не събират боклука, а просто го изхвърлят на края на селото. Рециклирането, въпреки очевидния си икономически смисъл, си остава по-скоро обект на конспиративни теории, от колкото сериозно начинание.

Софийски прелести. Фото: d3l

През това време в Швеция шведите се сблъскват с друг цивилизационен проблем. Свършил им е боклука. И понеже за тях боклука е ценен ресурс, сега им се налага да внасят.

Как може да ти свърши боклука? Шведите, разбирате ли, рециклират 96% от боклука, който произвеждат. А с 4-те останали процента захранват една от най-невероятните системи за производство на електроенергия за хиляди домакинства (ето как работи). И сега са изправени пред проблем: ако не намерят достатъчно боклук, ще трябва да преустоновят производството на ток, а след това нищо чудно да свикат референдум за нова АЕЦ.

Какво да правят? Преди няколко дни шведските власти обявиха, че започват внос на боклук от Норвегия – към 80 000 тона първокачествен боклук, с който да продължат да си правят ток.

И сега най-якото нещо в цялата случка: не шведите ще плащат за боклука, а норвежците ще плащат за това, че се отървават от него. Така шведите ще получават пари да купуват суровината, която да правят на ток. Боклукът на едни е злато за други.

И най-накрая, чуйте това: Катарина Ослунд от Шведската екологична агенция казва следното:

“Надявам се, че вместо от Норвегия, ще внасяме боклук от Италия, Румъния, България или от балтийските държави, защото те все още използват сметища. Тези държави нямат фабрики за изгаряне на боклука или за рециклиране и имат най-много нужда от решение за техния боклук.“

Явно шведите смятат, че взимат евтино на норвежците и, че ние българите например сме готови да им платим по-скъпо за това. Не за друго, а защото тук и без друго даваме луди пари за да си събираме боклука по поляните.

Повече от TreeHugger

10 comments on “На шведите не им стига боклука, започват да внасят

 • Тодор Павлов , Direct link to comment

  „… а след това нищо чудно да свикат референдум за нова АЕЦ.“ – хареса ми сарказма 🙂

 • aneliq georgieva , Direct link to comment

  ako balgarskite vlasti imat malko akul shte zapochnat da im go prodavat ako li ne prosto da im go davat bez nikakva pechalba na nito edna ot stranite !!!! koeto e reshenie i za dvete strani

 • dsew , Direct link to comment

  отдавна съм го казал и аз:Трябва да ни плащат за боклука,а не обратното.

 • aman , Direct link to comment

  Ама Горичка много ви моля, мислете преди да копирате ПР-съобщенията от чужбина. Все си мислех, че сериозно мислите за околна среда и тям подобни, ама вече се оляхте. Шведите не рециклират 96% от боклука. Горят една огромна част от него. Отворете Евростат и дори Шведската статистика. Все си мислех, че в Горичка правите разлика между изгаряне на отпадъци и рециклиране?! Проблемът на Швеция се нарича свръхкапацитет на инсталациите им за изгаряне на боклук. Проблем имат и Германия, и Дания и за да не си затворят инсталациите се налага да внасят боклук. Шведите имат едва кретаща система за разделно събиране и рециклиране, защото почти всичко се гори. Няма такова безумие като в Швеция и Дания, ето ви статия от датски всекидневник http://cphpost.dk/commentary/cph-post-voices/still-adjusting-great-green-swindle А г-жа Катарина Осуалд, която цитирате направо говори глупости „Емисиите на тежки метали или депонирани.“ Как точно емисиите от комина ще се депонират?! В статията по-долу може да видите думите й преведени на английски. Пепелите се изпращат в Норвегия, а що не погледнете какво има в тия пепели.
  тук http://www.care2.com/causes/sweden-is-so-green-it-has-to-import-garbage.html
  Изгарянето заедно с депонирането са най-глупавите неща, който човечеството е измислило да прави с боклука си. Този път Горичка направо счупихте тъпомера, както има една приказка.

 • zs , Direct link to comment

  Горичка, кой е гениалният автор, дето не се е подписал дори… Тъжно е толкова жалки материали да излизат с такъв приповдигнат тон. А фактите да липсват напълно. Това което се опитват някои шведски агенции да представят като невероятен успех на шведската система за управление на отпадъците всъщност е провал. Истинската диагноза на ситуацията с шведския боклук в момента е неправилно проектиране на мощностите за горене на отпадъци – именно т.нар. свръхкапацитет, споменат по-горе. В превод: великолепните инсинератори се нуждаят от неспирен поток горими отпадъци, в противен случай стават икономически губещо предприятие. Редакторите (ако има такива) явно не зная

 • zs , Direct link to comment

  Редакторите явно не знаят фактите от елементарната физика, както и основите на законодателството за отпадъците (европейско и българско), според които изгарянето на отпадъците е най-непредпочитания начин за справяне с отпадъците, след сметищата. Та, сверете си малко часовиниците, моля, преди да пускате такива възторжени и неграмотни материали. Блгаодаря предварително!

 • Соня Точева , Direct link to comment

  Има какво да научим от Швеция. Може да започнем от това, че богатите нямат боклук, имат суровини. Бедните плащат на богатите да ги отърват от боклука им. Който иска да бъде богат, започва да се учи. http://spisanie.to/зелен-живот/зелени инициативи/item4816Новото-старо-вечно.

 • люба александрова , Direct link to comment

  Дотук не видях нито едно мнение какво да направим всички, за да намалим боклука , преди да мислил как да се отървем от него.
  Защото бедата е най-вече в липсата на разумно мислене…
  Навсякъде и за всичко говорим за превенция, хубава дума, изискваща внимание и изпълнение на някаква цел…
  Е, ние, тук у нас си, в прекрасната ни, дадена от Бога, земя мислим как да се отървем от боклука…
  Ами дайте да не го създаваме в такива количества, че след туй да го разнасяме из цялата държава, да го замитаме под чергилата на разни оправни държави… и да обсъждаме кой метод за третиране на отпадъците е най-удачен…

Comments are closed.