Най-сетне: автоматична мини пивоварна за домашна бира

Образът на г-н Бил Мичел от Сиатъл ще бъде пътеводен за поколения мъже. Поне така сочи здравият разум, а той не лъже твърде често: след успешна кариера в Майкрософт, човекът се хваща и изобретява не какво да е, а машина за варене на бира. Автоматична. В домашни условия.

Ако някога си се пробвал сам да си правиш бира, знаеш, че не е от най-лесните или пък чистички занимания. Иновацията на Бил обаче вещае светло бъдеще за всички запалени ценители на, нека изпаднем в клише, кехлибарената течност. Самият той, заедно с брат си, от години практикува усилено варенето на бира вкъщи.

„Осъзнахме, че много неща могат да бъдат подобрени, да започнем с измислянето на нови техники за преработка и адекватно използване на научните достижения за автоматизация на неприятната част от работата; искахме да се отървем от недотам забавните моменти на производството и да акцентираме на интересните неща.“

Е, по всичко личи, че са успели. PicoBrew Zymatic е компактна машинка, която вежливо се свързва с нета, сваля рецепти и определя циклите за производство. Гордият собственик само пълни специалния кег с вода, прикачва го към машината, сипва зърно и хмел в съответните контейнери, избира си рецепта и… ами, чака. Zymatic си свършва работата за около 4 часа, в края на които гореспоменатият собственик разполага със своята съвсем нова неферментирала бира; следва охлаждане, добавяне на дрождите, запечатване на кега и… пак чакане, този път 5 дълги дни до заветната цел: изискана дегустация на получилото се. А то явно е доста добро, защото „слепите“ тестове, проведени от PicoBrew, са с внушителни резултати: повече от 50% от участниците харесват повече бирата, направена със Zymatic.

Като всяко успешно начинание напоследък, и това започва пътя си със смазваща kickstarter кампания, само за 34 часа успяват да съберат даже над заявената сума. Към момента от първоначално поисканите 150 000 долара са натрупали 661 026. Което е отлично, защото след 3 години неуморни усилия, ежедневни тестове и хиляди подобрения Zymatic най-сетне влиза в масово производство. Лятото на 2014 ще можем да се възползваме от изобретението на Бил, цената е около 2 000 долара, в зависимост от модела.

Виж представянето от Бил и си прецени дали ще инвестираш 🙂

PicoBrew