Наръчник за журналисти: Как да пишем за климата?

Ако сте журналист и Ви се налага да отразявате екстремното време и връзката му с климата, прочетете този наръчник.

Наръчникът е ценен помощник за всеки репортер, независимо дали се е посветил на ресор климат, или пътува спешно към наводнение или горски пожар. Той не предлага готови заглавия, но прави науката ценен съюзник на журналистите.

Автори са Бен Кларк от Оксфордски университет и Фредерике Отто от Импириъл Колидж, Лондон. Преводач е Ана Благова, а консултант на превода е Антоанета Йотова
Освен тях по наръчника работиха и:

➜ Антоанета Йотова, климатолог
➜ Боряна Джамбазова, АЕЖ-България
➜ Иван Радев, АЕЖ-България
➜ Десислава Микова, „Грийнпийс“ – България
➜ Магдалена Малеева, основателка на „Горичка”
➜ Павлина Върбанова, коректор
➜ Росен Босев, АЕЖ-България

Климатичната криза е самостоятелен журналистически ресор, но и тема, която засяга всички останали области: от икономика, транспорт и енергетика до земеделие, социални права, здравеопазване и туризъм, дори и съдебен и криминален. Изключително сложните ѝ механизми и нюансите на рисковете, които поставя, са същинско предизвикателство за всеки.

На журналистите се пада нелеката задача да обяснят връзките между климатичната наука и определени събития от ежедневието ни, както и да задават въпросите, които държат политици и институции отговорни за ограничаването на кризата и за адаптацията към вече видимите ѝ последствия.

Според последния доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН от април 2022 г. медиите формират общественото говорене за климатичната криза и реакциите на нея. Ролята на репортерите може да ускори мерките за справянето с климатичната криза, но може и да спъне усилията за декарбонизация, посочват учените.

На фона на месомелачния ритъм на работа в съвременните редакции журналистите имат нужда от подкрепа за точно и коректно отразяване на връзките на определени събития с климатичната криза. Все пак само гореспоменатият доклад е дълъг близо 2000 страници, а климатичната наука е плод на десетилетната работа на много учени в най-разнообразни области.

Автор на текста: Десислава Микова