Nike правят фабрика за оцветяване без вода

Nike стартира нова фабрика, в която ще оцветява без вода и със значително по-малко химикали. В партньорство с DyeCoo Textile Systems компанията откри нова производствена централа в Тайван. Чудесната новина е резултат от инвестицията на Nike в старт ъпа Dye Coo, който заслужено спечели престижната награда на Material Connexion за 2012 година.

Иновацията на холандците е изключителна, тъй като тяхната технология позволява замяна на водата, използвана за оцветяване в производството, с въглероден диоксид, така намалявайки използваните енергия и вредни химикали. Кодовото име на новата процедура е “ColorDry” и произведени благодарение на нея стоки вече са факт, така че от следващата година ще можеш и да ги сдобиеш. В интервю по въпроса Delwyn Hudson, Глобален директор корпоративни комуникации, устойчиво развитие и иновации в Nike, казва, че новата технология ще намали използваната енергия с над 60%, а времето, необходимо за оцветяване, с до 40%.

Отлично на фона на това, че към днешна дата са необходими 100-150 литра вода за обработката на 1 кг текстил, а се предполага до 2015 година да бъдат оцветени над 39 тона. Годишно.

Технологията вече се използва от друг спортен гиган, Adidas, който я прилага за производството на линията си Prime T-shirt.

Всяка малка стъка помага, но когато се крачи по-нашироко, по-добре.