Ново германско чудо – батерия с 20 пъти по-дълъг живот

German-Lithium-Ion-Battery-1

Екип от Центъра за слънчева енергия и водородни изследвания в Баден – Вюртемберг е разработил литиевойонна батерия, която ще промени напълно представите ни за житието и страданието на зарядните утройства. Четете надолу.

Литиевойонниата батерия е най-често използваната батерия в зарядните устройства на битовата електроника – телефони, лаптопи, таблети. Тя се използва в електрическите и хибридните автомобили (дори и Curiosity, всъдеходът, който обикаля Марс от известно време, е стакава батерия). В повечето случаи при нормална употреба животът ? се определя на около 500 цикъла, или приблизително около три години редовна употреба. Това, което сега са сътворили сръчните германци, е, че са успели да увеличат циклите до около 10 хиляди, а дори и след тях батерията все още притежава около 85% от първоначалния си капацитет.

Това преведено на ежедневен език означава, че инсталирана в електромобил, например, тази батерия ще позволи да го зареждаме всяка сутрин в продължение на 27 години, без той да изгуби от продължителността на пробега или мощността си. 27 години ни звучи като един доста разумен период за употреба на автомобил, а германците отново доказаха, че са най-добрите не само във футбола.

Информацията е от тук