Стъкленото кълбо, което може да прави ток дори от лунна светлина

Андре на работната площадка

Андре Брозел може би е на път да промени соларната енергия. Основаният от него старт ъп Raw Lemon се занимава с производството на сферични колектори – те имат способността да концентрират слънчевата енергия многократно и така всъщност да извличат много повече от много по-малка площ. Използването на кръгли лещи е добре познато в соларния сектор, но приложението им е основно като свързащ инструмент в лазерно-базирани приложения, ендоскопи и баркод четци.

Като цяло идеята е същата като тази как съвременните соларни панели използват френеловите лещи, извити пластини, които спомагат за преориентиране на лъчите, които не попадат директно върху повърхността на панела. Но концепцията за масова употреба е революционна и Андре пръв се сеща за нея.

Неговата „Еврика!“ идва на закуска, докато наблюдава как дъщеря му небрежно подмята стъклени топчета в купичката си. Това му напомня за Campbell-Stoke изобретението, което отчита количеството ярка слънчева светлина на определено място за определено време, като я пречупва през кръгла леща и така тя прогаря намиращата се зад нея хартия. Андре си дава сметка, че подобна концентрация на светлината, ако бъде приложена към соларните панели, може да доведе до страхотни висини на ефективността. Кълбото е толкова ефективно, че теоритично е възможно да генерира енергия дори от лунната светлина.

Най-важното в изобретението на Андре е очакващата патента си специално разработена система за задвижване, която задържа свелината фокусирана върху соларната клетка.

Всичко звучи чудесно, но предстои да бъде установено дали смелите планове на изобретателя ще могат да бъдат успешно приложени в реалността ни. За да тества концепцията си, Андре е направил продукт за масова употреба – зарядно за смартфон с любопитното име Beta.ey.  Миниатюрната кристална топка може да зареди верния ти мобилен приятел 1 път и половина за ден, без никаква стандартна електрическа намеса. Кампанията в Indiegogo  вече е събрала близо половината от необходимите средства за влизане в производство, така че явно уредчето ще го бъде. Което, очевидно, са просто чудесни новини за чистата енергия.

Соларното зарядно за смартфон Beta.ey

Виж съвсем прегледно как действа сферичният генератор на соларна енергия на Андре:

Rawlemon нещо си оправят сайта, така че можеш да следиш какво се случва на фейсбук страницата им.

03 comments on “Стъкленото кълбо, което може да прави ток дори от лунна светлина

  • Тодор Павлов , Direct link to comment

    Няма силиконови панели, а има силициеви. Silicon се превежда силиций, а silicone се превежда силикон. 😉

  • Никола , Direct link to comment

    Проблема със слънчевите панели е, че загряват много. Хората не са глупави, много добре знаят, че с лещи може да се фокусира светлина. Но отново проблема, който се среща на този етап е ефективното охлаждане на слънчевите панели. Визуално изглежда готино „изобретението“, но не е нещо ново.

  • Анонимен , Direct link to comment

    Брех ,Тодор Павлов, голям разбирач го раздаваш.

Comments are closed.