Онлайн образование за всички

Има бърз и лесен начин да научите повече за промените в климата, устойчивото развитие, отговорно земеделие, екологичните политики и всички други неща, от които се вълнувате.

Какво щяхте да запишете в университета, ако можехте да върнете времето назад?

Машина на времето все още няма, но благодарение на интернет, вече съществуват супер адекватни и свежи платформи, които предлага да се върнете в аудиториума и макар виртуално, изискванията са на ниво, професорите са добри, видеата са качествени и от опит споделяме, че чувството може да бъде съвсем като в класна стая.

Coursera.org е платформа, създадена от двама професори в Станфорд, която само за 2 години се разраства до 20 човека екип и има записани близо 2 милиона курсисти. Преди два месеца курсовете бяха 111, сега вече са над 200 и растат.

Какво трябва да направите?

Безплатно е. Eдинственото, което се иска от вас е да се регистрирате и да отбележите курсове, които са ви интересни. Някои от тях започват през 2013, но не се притеснявайте – Coursera изпраща напомнящи мейли и информация, за да не забравите, че сте студенти.

Кои курсове са интересни?

Пробвахме Introduction to Sustainability, University of Ilinois, курс който покрива всички основни теми свързани с устойчиво развитие: население, трагедия на общото, вода, земеделие, промени в климата, енергия, екологични политики, етика.

Професорът, Джонатан Томкин, е много приятен и мелодичен за слушане, чаровен и запален преподавател, лекциите са общо по час и половина на седмица и включват откъси от учебници (пак онлайн и пак безплатно), както и TED речи по темите, които се обсъждат, статии в Economist и други интересни източници на информация.

Има различни начини да получиш сертификат: проект, участие във форума или тест. Ако изберете тестовете всяка седмица, внимавайте, само защото е онлайн, не означава, че е лесно. И още по-добре, предизвикателството е истинско. Следващото издание е през август 2013.

Илюстрация на Fast Company за Coursera

Още курсове в Coursera, от които можете да избирате:

Climate Change, University of Melbourne

Sustainable Agriculture, University of Florida

Други такива платформи са edX – обща инициатива на Harvard и MIT, където до момента се предлагат  курсове насочени повече към техническо образование, и отново Stanford, с Venture Lab, няколко онлайн безплатни курса за креaтивност, финанси и стартиращи бизнеси.

Никога не е късно.