Оптимизъм за бъдещето от Далай Лама

Далай Лама е много активен в социалните мрежи. Едва ли има по вдъхновяващ туитър. Невероятно е как човек, преминал през толкова страдание и насилие, успява да запази вяра и уважение към всички. И успява да вдъхнови толкова много последователи, с посланието си за търсене на вътрешен мир чрез грижа за другите.

На фона на повечето съвременни световни лидери, Далай Лама е изключително ангажиран с проблемите на опазването на околната среда. Преди няколко дни, по време на посещение в САЩ, той е обяснил оптимизма си ето така:

„Ако сравняваме 20-ти век със сега виждаме много знаци на надежда. Погледнете начина, по който хората гледат на войната. Сега много хора се съмняват в нуждата от война, питат защо трябва да стигаме до там. В началото на 20ти век не се е говорело изобщо за опазването на околната среда, а ето, че сега всички си дават сметка за този проблем. Нашите препоръки са все по-близо до реалността, човечеството става все по-зряло и аз съм оптимист за бъдещето.“

А ето и още един цитат, за мотивацията:

„Ние сме тук, на тази планета, все едно сме туристи. Никой от нас няма да живее тук за винаги. Най-дълго можем да остане за сто години. За това, докато сме тук трябва да сме с добро сърце и да направим от живота си нещо позитивно и полезно. Дали ще живеем само няколко години или цял век, ще е наистина за съжаление и тъжно ако прекарваме това време задълбочавайки проблемите, които засягат другите хора, животните и околната среда. Най-важното нещо е да бъдем добри човешки същества.“

Едва ли някой, който се интересува от промените в климата или от загубите на биоразнообразие не преминава през отчаяние и притеснение за бъдещето. В такива моменти, думите и енергията на хора като Далай Лама могат да са изключително ценни. Сещате ли се за други подобни примери?

Далай Лама е и във фейсбук и в туитър.

Тензин Гяцо е 14-тият далай лама в будистката тибетска школа, най-дълго живелият на позицията, спечелил и Нобелова награда за мир през 1989г.