Отговорите на политиците за справедливия енергиен преход

В началото на март “Горичка” стартира кампанията си “Климатичен вот 2021” .

Тя включваще изпращането на въпроси по пет ключови теми, свързани с климата, до водещите политически партии, които се очаква да бъдат част от следващия български парламент.

Покана за участие получиха ГЕРБ-СДС, “БСП за България”, ДПС, “Има такъв народ”, “Демократична България”,  ВМРО, “Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Републиканци за България”.

В крайна сметка пред камерата се усмелиха да застанат представителите на пет от поканените партии и коалции – ГЕРБ-СДС, “БСП за България”, “Демократична България”,  ВМРО и “Изправи се! Мутри вън!”.

 

Втората серия от въпроси, на който политиците отговориха беше:

 

Кое, според Вас, е най-важното нещо, което ще направи българският енергиен преход справедлив? Как едновременно електроенергията да бъде конкурентноспособна и животът на работещите в индустрията да бъде по-добър?

 

Ето техните отговори:

 

Петър Витанов

БСП 

Енергийният преход е за мене една система, която се състои от три компонента. Екологичен, икономически и социален. Екологичната призма означава да намерим начин да сменим енергийните източници с тези, които цапат и замърсяват планетата ни най-малко, или с други думи сменяме въглищата с възобновяеми енергийни източници. Когато го правим това нещо обаче трябва да сме наясно, че отговаряме и на икономическата компонента, а именно цената, на която добиваме да не бъде по-висока. Защото, ако тя е по-висока тогава всички стопански субекти не биха били конкурентноспособни на глобално ниво. В голяма част от промишлеността един от най-големите фирми е разходът за енергия. Ако той е по-висок те a priori стават неконкурентноспособни.

И социалният елемент – винаги, когато имаме какъвто и да е било преход, най-често цената я плащат най-уязвимите и най-онеправданите слоеве на обществото. Тук идеята е никой да не остане назад, да се помисли за всеки един човек. Тогава-когато някой ще остане без работа трябва да се намерят средства достатъчно, че той да може да се квалифицира, да се преквалифицира, да намери друга работа. Освен това трябва да бъдат гарантирани и подсигурени средства за нови и иновативни производства.

Новият приоритет на ЕС е точно това – искаме въглеродно-неутрален континент до 2050 г. За да го постигнем 30% от всички средства, които ще се отделят в следващия програмен 30-годишен период, както и 30% от всички средства от фонда “Next generation”, който служи за възстановяване от коронакризата, ще бъдат отделяни за зелени политики.

А ние, в групата на социалистите, бяхме инициатори на създаване на фонда за справедлив преход. 20 млрд., които ще служат точно като буфер и няма да позволят никой да бъде оставен. Затова за нас е толкова важно този преход да бъде справедлив. Само когато трите елемента, трите компонента бъдат кумулативно изпълнени, само тогава може да имаме  справедлив преход.

 

Ангел Джамбазки

ВМРО

За да бъде справедлив, трябва да не нанесе щети на някаква група хора. Той би бил несправедлив, ако повторим грешките, които направихме, когато влязохме в Европейския съюз, когато затворихме, управляващите тогава затвориха под чужд натиск първите 4 реактора на атомната централа в Козлодуй. Два от тях бяха изчерпали своя живот – първите два атомни реактори, но другите два бяха затворени напълно в угода на чужди икономически интереси, дори не политически.

Когато станах български представител в Европейския парламент (ЕП) се опитах да проверя – дали е имало изискване, дали някой някога е казал “България ще влезе в ЕС, ако затвори 3 и 4 реактор в Козлодуй“ – няма такова изискване.

За мен атомната енергия остава най-чистата, най-безопасната и най-щадящата околната среда на този етап. Да, някой ще каже и ще започне да спори, аз много съм спорил с и опоненти тук и в ЕП, че трябва да се преминава към възобновяеми източници, към това домакинствата да разполагат със свои източници. Едното не се бие с другото. Няма дилема само атомна енергия, само ТЕЦ-ове или само соларни панели – няма такава дилема и никога не е имало.

Към този етап с енергията добивана от вятъра, слънцето и примерно водата, не може да се задвижват производствени мощности, които се нуждаят от стабилен енергоизточник, който да бъде предвидим и който да им дава една мощност, която те знаят, защото производствените машини, за които говоря работят с големи товари, големи тежки производства те трябва да имат стабилен източник. А знаете, че възобновяемите източници те могат да бъдат на този етап подходящи за семейни или някакви малки общности. Тук между другото трябва да се направи една стъпка, която в българското законодателство още липсва. Към момента, по някаква идиотска причина, ако искаш да си сложиш панел или друга възстановима енергия в своя дом ти трябва да плащаш акциз. Който иска да си сложа някаква автономия – той трябва да се насърчава.

Но когато говорим за справедливия преход трябва да отбележим 30 хил. човека работят към този момент в ТЕЦ-овете в Източномаришкия басейн. По настоящем 51% от енергийния микс идва от Източномаришкия басейн.

Още повече тези, които най-много настояват за енергия, която не може да бъде добивана от въглища, от атомна енергия, от нефт и от газ, еми това е почти всичко на този етап. Това би било много неразумно, защото ще първо застрашава всяка една енергетика на всяка една държава и второ, защото ще избута производствата там където няма такива строги мерки, където няма ограничения и не се лъжете на стоките, произведени в Китай пак ще пише “Green deal”, а деиндустриализацията на Европа е по-скоро вредна, защото ще се загубят работни места.

Това, което трябва да се направи, е въглищните електроцентрали да се извеждат в срок, който е достатъчно разумен. Аз чувам мои колеги казват нулев отпечатък 2030 г. Извинявайте, това е след девет години, това е напълно невъзможно. И е напълно невъзможно и неразумно. Дори 50-та да е нула е неразумно и невъзможно.

 

Ивелина Василева

ГЕРБ-СДС 

Въпросът със справедливостта на прехода стои на дневен ред и дълги години във фокуса на вниманието на всички политици, на всички активни общественици, на всеки един гражданин, защото има и притеснения за това. Но това, което е важно, е че има възможност за реализиране на проекти и това се осигурява посредством сериозната подкрепа по линия на европейското финансиране, посредством действията и плановете, които са заложени от правителството за предприемането на конкретни стъпки и действия. Затова при преминаването на щадяща икономика и щадящо производство и основно в енергийната сфера, да се погрижим и за хората. Да има целенасочени мерки към регионите, където има енергийно производство, за това вече се подготвят плановете за справедлив преход за силно засегнатите региони, за да има възможност за преминаване към възобновяеми енергийни източници, за инвестирането в производства, които  щадят ресурсите, организират ги и ги управляват по устойчив начин.

Не на последно място бих подчертала нашият сериозен акцент върху всеки един гражданин, върху всяко едно домакинство, защото това, което сме заложили в програмата си, е свързано  мащабни инвестиции в прилагането на мерки за енергийна ефективност т.нар. саниране. В многофамилни, вече и в еднофамилни жилищни сгради, но и с възможност за използването на възобновяеми енергийни източници като например соларни инсталации по покривите на сградите за производство на електроенергия, отопление на водата и жилищата, за използването на термопомпи и други щадящи енергийни източници.

Разбира се, евтината енергия е спестената енергия и затова инвестираме в организирането на потреблението, разбира се, производството и разпределението, по начин, който да доведе до по-разумно използване на източниците.

Що се отнася до енергийната бедност – финансовите инструменти, промените в законодателството, които предвиждаме, ще осигурят гаранции затова, че хората ще бъдат защитени.

Мисля, че сериозен акцент, който е поставен в нашата програма и в нашето виждане, един от инструментите за преминаването към този справедлив преход, а именно тясното взаимодействие между научната общност, развойната дейност и въвеждането на нови технологии, включително работата върху внедряването на водородните технологии. Вече се работи по това, включително наши научни екипи работят върху това и ни ще подкрепим и бизнеса, и публичните институции за използването на този тип енергия.

Няма да бъде лесно, това е предизвикателство, но мисля, че и усилията на всички институции, усилията на всеки един гражданин затова и разбира се подкрепата, която получаваме по линия на Зелената сделка ще спомогне за реализиране на трансформацията, която е необходима.

Понеже стана въпрос за реализиране на интересни методи, които могат да бъдат използвани, аз бих искала да спомена и за една разработка на български учени, която е свързана с използването на сероводорода в Черно море за производство на електроенергия. Мисля, че това е огромен шанс за България.

 

Атанас Славов

Демокртична България

Темата за справедливия преход е особено актуална, тъй като засяга големи групи от българските граждани. Особено в региона, в който аз съм кандидат 27-МИР Стара Загора, това е регионът, най-пряко засегнат от промените, които предстои да се случат в следващото десетилетие. И затова и политиките на държавата трябва да са насочени приоритетно към старозагорския регион и съседните региони, които в най-голяма степен за зависими от случващото се в комплекса “Марица-Изток“. Така че справедливият преход е на първо място гарантиране на възможности за хората, които ще трябва да трансформират професиите си, да трансформират работните места, които до този момент за упражнявали, предизвикателства за бизнеса, който ще трябва да се адаптира към новите изисквания, но, което е особено важно, за да може да се реализира справедливо прехода – никой да не бъде оставен сам, да получи подкрепа, да получи възможности, подходящо обучение, обезщетение, ако се наложи да бъде освободен от извършваната досега работа. Но в крайна сметка справедливият преход е ориентиран към обществото като цяло – да живеем по-добре, по-качествено, по-висок стандарт на живот за всички, не само за избраната политическа класа.

Специфично за региона на Стара Загора какво предстои? Предстои една сериозна промяна в начина, по който се развива енергетиката в комплекса “Марица Изток“, за да се адаптираме към европейските стандарти трябва да се случат поне няколко неща. На първо място инвестиции в нови горивни мощности, които да преминат на природен газ и зелен водород, така че да се изпълнят европейските изисквания. Това ще стане като се осигури достъп до газ, идващ от Гърция – интерконекторът, който е от Гърция. Като се осигурят ВЕИ инсталации, най-вече фотоволтаични инсталации, които да участват в производството на зелен водород, така че да се затвори целия цикъл. Разбира се, това може да се постигне само с инвестиции и то сериозни инвестиции, както от държавата по различните механизми, насочени към справедливия преход, така и от частните компании – двете американски централи, които работят на терен.

Но изключително важното е мерките, които се предприемат да стават след съгласуване и участие на всички заинтересовани страни. Това означава от една страна държавата, но това означава синдикати, това означава работодателски организации, това означава американски централи, държавната централа. Всички те да участват в изготвянето на онези мерки, които ще се прилагат на практика в следващите години. Все пак в региона ще бъдат инвестирани около 5 млрд. лева в следващите години, затова е изключително важно управлението и на национално ниво, и на регионално ниво да е прозрачно, да е отчетно, да е включващо, така че да не се възпроизведат корупционните практики, които досега виждаме в управлението на българската енергетика.

Това трябва да прекъсне, ако искаме да имаме възможности за хората в региона. Разбира се, излиза на преден план въпросът с работните места. Какво ще стане с хората, които ще трябва да напуснат досегашните си работни места. Със сигурност ще има инвестиции в преквалификации, в програми за нов тип заетост. По всички данни, с които разполагаме като екипна на “Демократична България“, голям процент от хората ще бъдат заети в тези нови, а и по-щадящи природата индустрии и всъщност няма да се стигне до масова безработица, както се опитват различни политически популистки сили да плашат, да насаждат страх в региона, това няма да бъде допуснато.

Гаранция за този справедлив преход за региона на Стара Загора е и участието на “Демократична България“ в този следващ парламент и следващото управление.

 

Мая Манолова

Изправи се! Мутри вън! 

Когато говорим за справедлив енергиен преход “Изправи се.бг“ си поставя три задачи. Първата е грижата за човека, втората производство на чиста енергия и третото е гарантиране на енергийната сигурност на България. Ясно е, че страната ни е поела амбициозни цели с 50% намаляване на парниковите емисии до 30-та година и нулеви емисии до 2050 г.

Постигането на тези амбициозни задачи може да стане, разбира се, със сериозни инвестиции и ние гледаме по този начин на 30-те млрд. евро, които ще влязат в България от ЕС по фонда за развитие и устойчивост, а също и от следващия програмен период. Би следвало и “Изправи се.бг“ ще бъде гарант затова тези пари да не бъдат разпределени по шопинг листата на ГЕРБ – асфалт, бетон, тръби – това, от което са свикали да отклоняват средства, плюс стиропор, а наистина да бъдат вложени за качествена промяна в българската икономика, българската енергетиката да стане ниско енергийноемка и без въглеродни емисии в околната среда.

Това означава и че, тези 20%, които са за трансформиране на българската икономика да отидат наистина във фирмите в реалната икономика за иновации, а не както предлага ГЕРБ за създаването на нова мегаагенция по иновациите, за раздуване на нова и нова администрация и така и да не достигнат до фирмите.

Всъщност целта на тези пари е да се промени българската икономика, а не просто да бъдат усвоени едни 30 млрд. евро и то да бъде променена по начин, по който да бъде осигурена на първо място енергийна ефективност, това е един от нашите приоритети. На второ място да бъдат развивани възобновяеми енергийни източници – термални, соларни, вятърни. И не само в производството, но и да превърнем българските домове в енергоспестявщи, които сами произвеждат енергията, която им е необходима. Това би било една много важна крачка и към позеленяване на икономиката и на българските домакинства.

Ще е важно по какъв начин ще бъде извършен енергийния преход в най-големия въгледобивен комплекс “Марица Изток“ и притеснителното е, че правителството на ГЕРБ няма никаква идея по какъв начин ще бъде изработен териториалния план за справедлив енергиен преход и как той ще се интегрира към националната енергийна стратегия. Всъщност става дума за 100 хил. работни места, които не трябва да бъдат загубени, които трябва да бъдат трансформирани, които трябва да бъдат увеличени, така че хората да получават по-високи доходи в едни по-иновативни и модерни производства.

Освен възможностите за трансформацията на икономиката и енергийния сектор би следвало и средствата за продажби от парникови емисии да бъдат използвани за инвестиции, да бъдат използвани рационално, така че едно от първите действия, които “Изправи се“ ще предприеме е ревизия на стратегиите на Фонда за енергийна сигурност, за да видим какви средства са реализирани от продажбата на квоти за парникови емисии и по какъв начин са използвани тези средства, тъй като трансформацията на икономиката ще изисква сериозен ресурс и е нормално този ресурс от продажба на парникови емисии да влезе за трансформиране на българската икономика.