Отива една жена при лекаря…

Според статистиката всяка година над 3 500 жени в България се диагностицират с рак на гърдата. Около 50% от тях не успяват да се преборят с болестта. Добрата новина: при ранно откриване лечението е успешно в 90% от случаите.

Издателство Жанет 45, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и рекламна агенция Реформа те канят да участваш в една от най-смислените кампании срещу рака на гърдата като прочетеш една страхотна книга, отидеш на преглед и вдъхновиш хората около теб да се погрижат за себе си.

Как да участваш?

  • Получаваш книгата след като си я заявиш на фейсбук страницата на кампанията.
  • Прочиташ я на един дъх (вярвай ни, тази книга не се оставя: ще те накара да се смееш през сълзи, да минеш през най-различни емоции, само равнодушен няма как да те остави)
  • Регистрираш я с уникалния й код онлайн (в специалния таб)
  • Отиваш на преглед: на стр. 353 от книгата ще откриеш адресите на медицински кабинети, в които можеш да го направиш.
  • Предаваш я на някой близък, познат или дори непознат в парка, който също я регистрира.
В края на книгата има и няколко празни страници, за да споделиш своето впечатление или да оставиш послание на тези, които ще я прочетат след теб.

Повече за книгата

Книгата е „Отива една жена при лекаря” и както заглавието подсказва е историята на едно семейство при което всичко е наред докато в един момент нищо не е наред.

 

 

Поговорихме си с Манол Пейков от Жанет 45 и Жени Адърска от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания да ни разкажат малко повече за историята на „Отива една жена при лекаря“, за емоциите от нея и защо си струва да участваш.

 

МАНОЛ ПЕЙКОВ, ЖАНЕТ 45

Горичка: За какво се разказва в книгата? 

Манол: За един мъж в средата на трийсетте, който си живее живота, докато не разбира, че жена му е болна от рак на гърдата. Той винаги е бил хедонист и сега, когато болестта са заселва в дома му, недостатъците му изпъкват повече отвсякога. Изневерите винаги са били негово хоби – сега се превръщат в обсесия. Но колкото повече се приближава смъртта, толкова по-силно засиява любовта. Към умиращата му съпруга, чийто непобедим дух и забележително чувство за хумор не я напускат до последния й миг.

Г:Теб кое те докосна най-много в нея?

М: Болезнената откровеност, с която е написана. Книгата е лишена от всякаква литературност – и тъкмо по тази причина влиза в сърцето ти като нож в масло.

Г: Виждал си се с Рей Клуун на живо?

М: Доведох Рей в България точно преди година. Поради огромната си заетост се съгласи да дойде само за ден. Организирах му две премиери и над двайсет интервюта. Сигурно щеше да се сгромоляса доста преди да е стигнал до хотелската си стая, ала огромния емоционален заряд от срещите с българските му читатели го държа на крака до последно. Мисля, че му хареса. В едно съм сигурен: че при следващото си идване ще остане поне два дни.

Г: Какъв е неговият съвет към мъжете?

М: Не съм му искал съвет. Мисля, че книгата му го прави по-добре от самия него. Малко след като издадох „Отива една жена при лекаря“ получих есемес в два през нощта от един мой приятел – мъжкар и мълчаливец, който рядко хваща книга. „Рева като магаре. Не издържам повече, искам да я хвърля през прозореца. Но не мога, налага се да я дочета.“ Тази книга прониква през черупката, разтваря хората. И именно в това е най-голямата й сила.

 

ЖЕНИ АДЪРСКА, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

Горичка: За всеки ли е тази книга? 

Жени: Ако приемем, че всеки човек, във всяка възраст, си вади поука от книгите и трупа жизнен опит, оформяйки отношение към едно или друго, ДА! Тази книга е за всеки! Могат да си позволят да я подминат онези, които са решили да живеят в отшелничество или пък са убедени, завършени човекомразци.

Г: Нормално ли е да се страхуваме и да не знаем какво да правим когато близък човек е диагностициран? Какъв е твоя съвет в такава ситуация?

Ж: Нищо по-нормално, предвид лошата и трудно променима слава на рака. Страхът се поражда и от незнание. Никой не ни учи как се постъпва в такъв момент и страхът прави нещата да изглеждат чудовищни, подклаждани от още по-закономерния страх да не загубим човека, който страда. Важно е да се осъзнае, че страхът и притеснението няма да помогнат никому в този случай.  Само ще утежнят още повече нещата и ще лишат всички едни от друг, от възможността да са заедно още малко, от безценно време за малките споделени радости.  Представете си Стейн и цялото обкръжение на Кармен обезумели и втрещени от страх. Тя щеше да е съвсем сама с болестта…

Моят съвет? Мобилизирайте се! Питайте, търсете знаещите, особено онези с личен опит в преживяването. Приемете страховете си, отделете ги на страна и търсете рационалните решения – добри лекари, правилен медицински подход, качествено лечение и приемаща среда. Ако се налага, потърсете професионална помощ от психолози. Няма как да знаете всичко…

Горичка: Три причини заради които и мъжете трябва да прочетат Отива една жена при лекаря?

Ж:  1. Родени са и израснали в България…:-) Вероятно смятат, че могат да се справят с всичко.
2. Искрено обичат близките си жени – съпруги, майки, приятелки.
3. Смятат себе си за добри хора.

Вземете една от 4000 книги и станете част от пътя на една добра кауза. Помогнете на себе си и на жените, които обичате.

 

One comment on “Отива една жена при лекаря…

  • Таня Илиева , Direct link to comment

    Определено ще потърся тази книга! Радвам се, че за тази болест се говори открито и откровено. Моята майка почина от рак на гърдата преди 25 години, тогава за тези неща не се говореше изобщо, едва след като човека си отиде, шепнешком някой се осмеляваше да говори…
    прекрасна инициатива, защото хората болни от рак имат нужда най-вече от духовна подкрепа, от кураж и вяра в собствените сили!

Comments are closed.