Отново: гласувайте за криминализирането на екоцидите

1012305_307198619417568_1784711165_n
Гласувай за криминализиране на екоцида – сега.

Не чак толкова отдавна писахме за криминализирането на екоцида. Призовахме те да подкрепиш петицията в ECI (European Citizens Initiative) за създаване на нов закон, криминализиращ пагубните за природата ни деяния. За да бъде приет, трябваше да се съберат 1 милион подписа – както за всяка такава гражданска инициатива. В последните дни на петицията тя беше подкрепена от Вивиан Уестууд, благодарение на което получи значителна гласност и голям тласък. Но, за огромно съжаление, подписите останаха много далеч от поставената цел, достигайки едва 112 000.

За огромно щастие пък организаторите на инициативата изобщо нямат намерение да се отказват.  Доброволците от End Ecocide in Europe смятат привидно неуспешния опит с петицията за всъщност много успешен в социален план. Преди нея, казват те, изключително малко хора бяха наясно с проблема „екоцид“, а сега вече нещата стоят по съвсем различен начин и определено се вижда, че обществото иска промяна и ще настоява за предприемане на съответните законови мерки. Петицията за тях е била само първа стъпка от мащабна кампания, която тепърва ще се разгръща с помощта на изградената благодарение на новопридобитата гласност на проблема мрежа от организации. Пряк резултат от тази новосформирана коалиция, бореща се за признаването на престъпленията срещу природата, е публикуването (31 януари) на харта, която призовава за основаването на Европейски и международен наказателен съд за околната среда.

А междувременно събраните подписи не са загубени. Към тях се добавят нови и инициативата ще бъде предадена на Европейския парламент като нормална петиция. Така гласовете все пак ще бъдат чути.

Моля те, сериозно, гласувай.

Можеш да помогнеш много и като разпространяваш идеята – ти си знаеш как, само да стигне до повече хора. Ако случайно ти се струва, че смисъл няма, ето една мъдра мисъл, вдъхновява ентусиастите от екоцид, нека послужи и на теб:

 „Никога не се съмнявайте, че малка група от мислещи и отдадени хора може да промени света. Защото това е всичко, което някога го е променяло.“

– Маргарет Мийд.

Повече на End Ecocide in Europe, новините около проекта можеш да следиш в twitter и facebook.