Отново залесяваме: 1 май, около „Офелиите“, Витоша

За всички нетърпеливи – да, пак организираме акция по засаждане на Витоша. Не издържахме на хилядите въпроси в стил „Ама вие как така не засаждате вече?“. Просто не можем повече, пък и ако продължаваме така трябва да си сменим името…

Шегата настрана, акцията за засаждане тази събота, 1ви май, на територията на ПП Витоша, в местността „Офелиите“ е една от дейностите по проект, в който партнираме на свежите Инициативна група Витоша. Съгласихме се да участваме, защото това е част от поредица действия, които ще реално ще помогнат за възстановяването на горите в България и са си замислени с цялата свързаност и последователност, която им отива. (Ако искате да видите от какво още има нужда Природен парк Витоша, разгледайте и тази презентация).

Началото на акцията е в ранния 9.30 ч., сборен пункт – паркинга в района на х. „Офелии“. До района можете да стигнете с вашия автомобил, но непременно пълен с приятели, или маршрутка 10 от кв. Бояна до Златните мостове и после за около 40 мин. пеша до Офелиите.

map_ofelii

Работата включва оформяне на площадки (гнезда) за фиданките, изкопаване на дупки и засаждане на самите дръвчета в определеното сечище. За целта в началото ще бъде проведен инструктаж, след което ще разпределим инструментите и дръвчетата (осигурени от нас) и ще се разделим на екипи, в които всеки ще изпълнява определена роля. Въпреки че искаме да залесим колкото е възможно повече, работата няма съревнователен характер и идеята е да работим качествено, за да не се налага през следващата пролет да пресаждаме фиданките, които са изсъхнали поради некачествено засаждане.

Тъй като не можем да кажем със сигурност какво ще бъде времето в деня на акцията, за да се чувствате комфортно е най-добре да се подготвите да прекарате деня на открито сред планината Това включва избор на дрехи за работа, които не се притеснявате да намокрите или изкаляте както и високи обувки, непропускащи вода. По възможност си осигурете яке предпазващо от вятър и дъжд (наличието на дъждобран също е добро решение), работни ръкавици и шапка (за слънце или студ) Наличието на резервен чифт „градски” дрехи, които да облечете след работата също е препоръчително. В района на засаждането има чешми и барче, но все пак препоръчваме да си носите вода и нещо за хапване.

08 comments on “Отново залесяваме: 1 май, около „Офелиите“, Витоша

 • Martin , Direct link to comment

  А какви дървесни видове сте подготвили, надявам се са съобразени с мястото.

 • Боги , Direct link to comment

  Martin, подготвили сме смърчове след одобрение на ПП Витоша 🙂

 • Нико , Direct link to comment

  А в Пловдив Вашето сдружение не организира ли подобни мероприятия!

 • Боги , Direct link to comment

  Нико, не организираме, за съжаление, а Пловдив ни е много любим град.

 • турист , Direct link to comment

  Въпрос за напреднали: това не е ли хижа „Малинака“, защото хижа „Офелиите“ не съществува? Оточнете. Дайте точни координати на хижата. Благодаря.

 • aleksandrina , Direct link to comment

  Това наистина е много добра идея като цяло за планетата и борбата с глобалното затопляне . Много бих искала вашето здружение да организира такова мероприятие и във Варна , аз бих искала да участвам както и моето семейство 🙂

 • Lora , Direct link to comment

  Искам само да кажа, че организацията на мероприятието беше на отлично ниво и аз след участието в нея се чувствам удовлетворена от резултата, надявам се следващата година на 1 Май когато посетя мястото всички смърчове „бебета“ да са оцелели и тръгнали. Пожелавам на Горичка много такива успешни инициативи, разбира се с наша подкрепа и участие :о)

Comments are closed.