Пчелар, който предлага мед с вкус на различни квартали

„Не аз намерих пчелите, ами те мен“, казва Марти.
„Не аз намерих пчелите, ами те мен“, казва Марти.

Just Bee Apiary е малка компания с голяма идея. Ражда се в Северна Каролина и ще даде на своите съседи възможността буквално да вкусят мястото, което наричат свой дом, този специален отрязък от цялата планета.

Иновативната концепция хрумва на Марти Ханкс, местен предприемач, който с гордост заявява, че е открил неизследвана страна на отношенията между пчелите и хората.

„Опознаваме света с петте си сетива“, казва Марти, „можем да го видим, чуем, помиришем, докоснем и така определяме какво е нашето „вкъщи“, но как да разберем какъв вкус има то? Отговорът е: чрез меда. Пчелите събират нектар и цветен прашец от растенията в радиус около 3-5 мили от кошера си и, ако извадим меда от този кошер и не го смесваме с друг, то той ще носи уникален вкус – общият вкус на района, който за тези пчели е техен дом.“

 

А идеята на Марти е да разположи пет кошера в пет различни района, в пет различни общества. След събирането на меда във всяко ще бъде организирано събитие за дегустация на петте вкуса и определяне кой от тях е най-харесван. Така Just Bee Apiary използва меда като повод да повдигне болезнената тема за изчезването на медоносните пчели и важността на биоразнообразието във всеки регион.

Нямаме търпение, някой да организира медено състезание между люлинските и младостките пчели в София.

Повече на Just Bee Apiary