Пешеходен Шишман три поредни недели този август

Помните, преди време ви разказахме за една идея към Столична община – Свободни улици.  С променено име и маршрут идеята ще се превърне в реалност благодарение на заместник-кмета по „Култура, образование, спорт и  превенция на зависимости“, Христо Ангеличин. За три поредни недели улица Шишман, от улица Граф Игнатиев до площад Народно събрание, ще бъде част от пилотния проект на общината „София диша“.

Освен, че колите няма да ги има и ще имаме възможност да пешеходим на воля, общината заедно с няколко помагащи организации е подготвила програма по продължението на цялата улица. Това включва:

*креативност –  творчески работилници за деца и възрастни, рисуване върху асфалт,

*спорт – турнири по мини тенис, бадмингтон, дартс, джаги, народна топка, надбягване с чували и кънки, а на самата улица ще бъдат инсталирани надуваем басейн и уреди за скейтборд, ролери и колела,

*забавления – циркови и театрални артисти (кокили, мимове, жонгльори), стрийт денс, война с водни пистолети, кулинарни дегустации,

*музика – софийски улични музиканти, класическа музика и диджеи,

*пийване и хапване – всички заведения по улицата ще участват.

amsterdam_columbus-285x300

подобен ден на улица в Мексико 🙂

Много се радваме, че проектът получи зелена светлина и нещо подобно може да се случи освен навсякъде по света и в София.  Енергията на всички участници е заразяваща, каним ви да участвате с нас и да подкрепим началото на гражданска дискусия за по-зелена София с по-чист въздух и повече пространство за хубави неща.

Началото е тази неделя, 15ти август, от 16.00 до 22.оо часа.

05 comments on “Пешеходен Шишман три поредни недели този август

 • Климентина , Direct link to comment

  браво на вас от Горичка, че сте вдъхновили подкрепили това решение !

 • Краси , Direct link to comment

  Супер! Поздравления, че успяхте! Дано инициативата стане традиция, а не само за тези няколко дни.

 • Нели , Direct link to comment

  Новото – старо. Стари идеи с нови имена.Какво искам да кажа – преди 1989 г. във всеки град, малък или голям, имаше улици т.нар. „Детски площадки“, които бяха забранени за МПС. Там децата свободно си играеха на воля без да бъдат притеснявани от колите. След 1989 г. по тези улици се възстанови движението на МПС и децата бяха изгонени от тях. Къде играят сега ? Не ги виждам по улиците. Сигурно стоят пред компютрите за голямо съжаление. Дано идеята на „Горичка“ да се възприеме не само за неделните дни, а за всеки ден.Да има къде да играят нашите деца и внуци.

 • Калина Иванова , Direct link to comment

  А защо тази улица,която има достаъчно алтернативни улици, да не бъде затворена за МПС завинаги?

 • Archy , Direct link to comment

  „София дишa“, „Големият пикник на София“.. а и много други, знайни и незнайни инициативи, под чиято реализация стои едно име-Христо Ангеличин или – заместник-кметът с колелото. Човекът, който успя да събере на едно място различни групи по интереси, да покаже на всички софиянци една различна градска енергия, да събуди заспалия културен живот на столицата, би бил възможно най-подходящият кандидат на автентичната десница за кмет на София. Време е..необременени лица като Христо Ангеличин да бъдат начело на синята идея и възродят дясното управление. София се нуждае от кмет, който има дългосрочна визия, а само за 5 месеца като зам.-кмет, Ангеличин доказа с работата си, че притежава всички необходими качества.

Comments are closed.