Пет ненадейни съмишленици в борбата с климатичните промени

climateband

1. Терористите

Джордж Буш Младши и Дик Чейни много биха искали да разпознаят в „затоплистите“, т.е. хората загрижени за глобалното затопляне, поредните група дегизирани ислямски терористи. Естествено във всяка лъжа има зрънце истина. Лидерът на Хизбула Хасан Насрала (2 на илюстрацията) характеризира промените в климата като една от най-големите заплахи за световния мир и сигурност (вероятно след Израел), а самият Осама бин Ладен (1) обвини климатичните промени (наред със сатанинския Запад) за причиняването на огромни катастрофи в ислямския свят. Впрочем, фактът че водещи джихадисти са загрижени за този проблем е напълно достатъчен за да заклеймим всички „затоплисти“ като техни съучастници просто защото няма как да защитаваме обща кауза с Ал Кайда, нали?

2. Застрахователите

Цинично погледнато те могат да бъдат определени като още един подвид терористи, тъй като правят парите си основно чрез насаждането на масов страх. Ти искат да ни уплашат с глобалното затопляне за да се застраховаме. Но.. има много лесен начин да се открие дали застрахователите лъжат за глобалното затопляне. Достатъчно е да се проучат изплатените щети от застрахователни събития през последните десет години. Според такъв преглед направен от самата индустрия, щетите свързани с метеорологични събития са се утроили от 1980 г. насам – отчасти защото повече хора живеят в крайбрежни райони уязвими за такива бедствия. Въпреки това според анализаторите разликата не може да бъде обяснена без фактора глобално затопляне. Невижданите ураган и наводнения в Австралия тази зима например ще струват (главно на застрахователите) между 5 и 20 милиарда долара.

climatebandnumbers

3. Консерваторите

Тук не говорим за домакинствата, които консервират зеленчуци, а за сродните политически движения, обединени около традиционализма и фискалната дисциплина. В Америка където политическите възгледи по принцип се предлагат само във вариант „меню“ (ако харесвате абортите, трябва да обичате и голямо правителство) съществуването на групи като Republicans for environmental protection (Републиканци за защита на околната среда), която тихичко признава, че глобалното затопляне е факт е истинска изненада. Във Великобритания консерваторите са много по-напред в позицията си и дори провъзгласяват Маргарет Тачър (4) като първият световен политик признал човешката роля в климатичните промени.

4. Светите Отци

Религиозните лидери вече изглеждат единни в отношението си към проблема. Папа Бенедикт XVI (6) направи нещо като обратен завой в изявленията си: две години след като нахока климатичните „алармисти“ във връзка с провежданата в Бали климатична среща на ООН (COP 13 – декември 2007 г.), папата осъди и световните лидери в Копенхаген за неспособността им да съгласуват глобално споразумение за климата. Вселенският православен патриарх Вартоломей (3) също изпрати писмо до делегатите в Копенхаген, разкривайки, че пътят към нисковъглеродна икономика включва развиване на възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и край на обезлесяването. А в една от най-впечатляващите новини, която излезе наскоро от Wikileaks, Далай Лама (5) призовава международната общност да приеме борбата с климатичните промени като по-приоритетна от суверенитета на Тибет.

5. Джак Бауер (Кийфър Съдърланд (7))

Звездата на сериала „24″ започна епична борба с климатичните промени още през 2007 г., включваща драматичната подмяна на дизелгенераторите на снимачната площадка на сериала с електрически.  Това включване беше животоспасяващо за всички климатични активисти на планетата, тъй като две години по-късно тъмните сили успяха да привлекат вездесъщия Чък Норис към скептиците. Без Джак срещу Чък щяхме да сме загубени.

One comment on “Пет ненадейни съмишленици в борбата с климатичните промени

  • Алекс , Direct link to comment

    Чък Норис е бил в главната роля в сериала 24, но бил заменен, защото успял да избие всички терористи и да спаси положението за 12 минути и 37 секунди. Чък Норис е работил като синоптик за вечерната емисия новини в Сан Диего. Всяка вечер правил една и съща прогноза: разкъсана облачност с 75% шанс за болка. Няма глобално затопляне. Просто на Чък Норис му е станало хладно и е засилил слънцето. Чък Норис не може да предсказва бъдещето. Бъдещето по-добре да прави това, което Чък Норис казва.

Comments are closed.