Пластмасата, която расте в саксия

Опаковка, направена от изцяло органична материя.
Опаковка, направена от изцяло органична материя. Фото: Ecovative

Много добре аргументиран анализ с безапелационни изводи на Ебин Бейър, един от основателите на Ecovative. В него той засяга теми като рециклиране (с всички положителни и отрицателни страни на тази дейност), безкраен икономически растеж (в система с крайно количество ресурси), както и не чак толкова популярните downcycling, upcycling (директно заимствани от знаменитата книга От люлка до люлка). И, най-важното, той говори за решенията предложени от неговата компания. Нарича ги ultra-rapid renewables. Защото, уважаеми дами и господа, материалите създадени от Ecovative, а те варират от опаковки за бутилирано вино (като тази на снимката), до изолация за строителството, се правят от (туш на барабаните)… гъби.

ecovative2
Строителна изолация на Ecovative. Фото: Ecovative

Логиката на господин Бейър е убийствена. В крайна сметка, казва той, всичко е възобновяемо. Бележката под линия обаче отбелязва, че е въпрос на време. Ако човек иска да си построи дървена къща например, без обаче да нарушава природното равновесие, трябва да изчака от 20 до 250 години, за да пораснат необходимите дървета. При пластмасите нещата се закучват още повече – там ще са нужни около 65 милиона години за превръщането на органичната материя в газ или нефт.

И в този ред на мисли Ecovative са се сетили, че както бамбукът (който може да замести дървото в някои случаи) расте за месеци, вместо за години, така изразът “като гъби след дъжд” може да бъде използван в схемата на новото мислене. Резултатът – чудесен материал, който до голяма степен би могъл да измести конвенционалните пластмаси, създаден е от (ултра-бързо) възобновяем ресурс, а след края на експлоатацията му може да бъде изхвърлен в дупка на двора например, откъдето да влезе в естествения природен цикъл.

повече на сайта на GOOD