Португалски проект за пасища спечели конкурса „Свят, който харесваш“

portu

Победителят в конкурса „Свят, който харесваш“ за най-добро решение за борба с измененията на климата е „Пасища за биоразнообразие“. Португалският проект бе отличен за новаторските си решения за намаляване на емисиите на CO2, ерозията на почвата и риска от пожари, както и за повишаване на производителността на пасищата. В проекта участват над 1 000 португалски фермери, които получават смеси от семена, адаптирани към различни видове почва и помагащи за увеличаване на нейната устойчивост на климатични колебания. Проектът е подпомогнат от организацията Terraprima и води до подобрено плодородие на почвата, задържане на вода и устойчивост на ерозия, както и до увеличаване на продуктивността на пасищата в много части на Португалия.

Победителят в конкурса „Свят, който харесваш“ е португалският проект „Биологично засети пасища“.
„Пасища за биоразнообразие“ с наградата

На церемонията по награждаване в Копенхаген наградата за „Пасища за биоразнообразие“ бе обявена от европейският комисар за действията в областта на климата Кони Хедегор. Тя каза:

“Този проект е чудесен пример за това как практическите решения за действия в областта на климата могат също да спестят пари и да помогнат за създаване на работни места и растеж. Бе наистина обнадеждаващо да видим колко много новаторски проекти от целия Европейски съюз участваха в конкурса „Свят, който харесваш“. Време е тези решения за борба с изменението на климата да се приложат масово, за да изградим свят, който ни харесва, с климат, който ни харесва.“

Ето и видео разказ за проекта:


Общоевропейската информационна кампания на Европейската комисия „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“, от която конкурсът е част, насърчава практически, новаторски и икономически ефективни решения за борба с изменението на климата. Отличени бяха и 2 проекта подгласници:

  • Въглеродна акредитация на летищата:
    Този европейски проект, установен в Брюксел, е сътрудничество между 75 европейски летища, които се стремят да подобрят своята енергийна ефективност и да понижат емисиите си на CO2. Програмата бе създадена от европейския летищен търговски орган ACI Европа през 2009 г.
  • Нискоенергийни къщи за всеки:
    По този проект на полската организация Dworek Polski се строят традиционни полски къщи, които са едновременно на достъпни цени и с ниска консумация на енергия.

Повече информация за кампанията и конкурса тук, във facebook и twitter.