Прекрасният нов свят (е в процес на създаване)

ose

Познато ли ви е това усещане –  че теоретичната ни подготовка в университета на практика не служи за нищо. Че истинският живот има толкова общо с това, което сме научили, колкото разходка в Париж – с функцията street view на чичо ви Гугъл. Можем само да гадаем колко силно е това чувство, в случай че го изпитва някой, чиято специалност е, примерно, термоядрен синтез и плазмени технологии. Колко ли ядове е брал докато е опитвал да обясни професията си на по-възрастните представители на семейството (за професии като проджект мениджър, датабейз администратор или копирайтър изобщо няма да отваряме дума сега). Разбирате за какво говорим.

Точно така се почувствал Марцин Якубовски, след като се дипломирал и си написал доктората по термоядрен синтез и плазмени технологии. Искал да се труди, да вижда резултата от работата си, да го пипне с ръце, а вместо това имал пред себе си безкрайна поредица от математически символи, които не започват никъде и не свършват никога. И така младият доктор по ядрена физика решил да стане фермер. Отишъл на село, купил си трактор и след като тракторът се счупил няколко пъти, Марцин си казал, че това са тъпотии. И си направил трактор. Сам.

lifetrac

„Е как се прави трактор”, вече ви чуваме да си мърморите недоволно под носа. Не знаем как. Ако знаехме може би щяхме да си направим и ние. Всъщност това е една съвсем реална възможност – Марцин пуска цялото ноу хау за свободно ползване в интернет. Малко по-късно, след като доброволци и ентусиасти от всички съединени щати (и не само) започват да се включват с вевъзможна помощ, веселият физик-фермер-трактормейкър решава да насочи цялата тази енергия, да я впрегне за добро. И създава Open Source Ecology.

workshop

Open Source Ecology е от онзи тип проекти, които звучат малко като извадка от Държавата на Платон – строго погледнато философията на OSE е социализъм, но без диктатура на пролетариата. Шегуваме се – никъде не срещнахме директни политически послания, а само споделен опит и инфрмация. Освен с трактори, OSE се занимава и с около две дузини повече или по-малко сложни машини, които са събрани в пакет наречен Global Village Construction Set и са създадени (или в процес на създаване) изцяло на принципа на Open Source и DIY (do it yourself, добре познатото у нас „направи си сам”).

gvcs-all-50

В резултат – цената спада правопропорционално на вдигането на качеството, всеки може да се включи и да участва както намери за добре (на принципа на Linux или Wikipedia) и колкото повече четем и слушаме, толкова повече си задаваме въпроса дали в шегичката ни по-горе няма известна доза истина.

Ето как пан Якубовски PhD описва цялата случка пред аудиторията на TED:

За още видео материали, за философията, за информация как да си направим сами трактор или (лазерен резец) – тук