Приматологът Frans de Waal: Животните не търпят несправедливост

dewal

Моралът е изключително актуална тема, но вместо разсъждения през призмата на гражданското общество, предлагаме ви един по-интересен прочит. Ще видите какво се случва, когато маймуна получава не това, което й се полага. Начинът, по който си търси правата, искреното възмущение и очевидно дълбокото й вярване, че заслужава поне толкова, колкото и своя съсед по клетка, са супер показателни.

Световно признатият приматолог Frans de Waal изледва за поведението на приматите при демонстрирано несправедливо отношение. Моралът, който ни се струва резултат от специалната ни еволюция и сякаш резеривана за човеци територия, е всъщност заложено в природата и на считаните за по-нисши от нас. С други думи, „животно“ е доста глупав опит да обидиш някого.  Ето какво казва ученият:

„Питайте който и да било, на какво се базира моралността? Има 2 фактора, които винаги участват: единият е реципрочността, възприятието за честност, а другият е емпатия, съчетана със състрадание.“

Животинките не се замислят и за половин микрон секунда, преди да изразят недоволството си. Идва им естествено. На нас – също.

Вижте цялата лекция за морала у животните на TED: