Немците Qmilk правят плат от развалено мляко

Як германски старт ъп е измислил начин вкисналото мляко да стане модно. Qmilk са разработили биополимер, състоящ се от млечния протеин казеин. В процеса за превръщане на старото мляко в текстил, колкото и учудващо да е, няма намесени химикали. Освен това е необходима значително по-малко вода, отколкото за производството на памук, например. За направата на 1 кг биополимер са необходими максимум 2 литра и става за 5 минути.

Иновативната компания е основана от Анке Домаск, по всъщност тъжен повод, тя е търсела неалергизиращи материи за своя страдащ от рак баща.

Според нея процесът е като голяма машина за спагети : „Слагаш протеиновата пудра – изглежда като брашно – във вода и правиш тесто. Прекарва се през накрайник с мъъъънички дупчици, от които вместо спагети излизат текстилни нишки.“

Създаденате от тях материя е като коприна на усещане, меки, гладки, леки, регулиращи температурата. Има естествени антибактериални и слънцезащитни свойства.

Може да се използва всякакъв вид мляко, казва Анке, но засега най-удачно се оказва кравето, което току-що се е вкиснало; така се отделя необходимият протеин.

Според проучванията в Германия, само нейните жители изхвърлят годишно над 2 милиона тона мляко – достатъчно да се направят тениски за всеки един американец. Компании като Qmilk могат да запълнят грозната дупка между разхищението на храна и крещящата необходимост от бизнеси с устойчиви практики, използващи изцяло зелени технологии.

Qmilk