Рей Андерсън 1934 – 2011

Anderson 2

Точно преди седмица, на 8 Август почина Рей Андерсън, познат като основател и изпълнителен директор на Interface, (най-големият производител на модулни килими в света) и личност вдъхновила безброй други в идеята за устойчиво развитие. Започва бизнеса си през 1973, а почти двадесет години по-късно, както той сам е казвал, изживява повратен момент в живота си. Преживяването е The Ecology of Commerce – книга на Пол Хоукън. Там Андерсън прочита обвиненията на автора към бизнеса и индустрията за експлоатацията на природни ресурси отвъд капацитета на планетата. Хоукън също твърди, че тъкмо индустрията е достатъчно силен и влиятелен инструмент, който може да изведе човечеството от тази криза. Андерсън е дълбоко повлиян от книгата и скоро повежда компанията си към Мисия 0 – “върхът на планината Устойчиво развитие”. В резултат на усилията си, повишението на продажбите и удвояване на приходите на компанията, той често е наричан “най-зеленият изпълнителен директор в Америка”. Планът е Interface да постигне целта си за нулев отпечатък през 2020.

По време на служба в негова памет през изминалият Четвъртък, Пол Хоукън казва, че работата на Андерсън не се е състояла в това да прави устойчив бизнес, а в почитането на справедливостта, морала и сътворението.

Рей Андерсън се появява във филми като The 11th Hour, документалнитe I AM и The Corporation. Автор е на книгата Confessions of a Radical Industrialist, a присъствалите над 400 човека на Форум Бизнес вероятно помнят, че пуснахме видео от лекцията на му за TED.