Rubies in the Rubble правят сладко от боклук

One man`s trash is another man`s treasure
One man`s trash is another man`s treasure – Боклукът на едни е богатство за други.

Бил ли си около голям пазар скоро след края на работното време? Гледката е доста болезнена за всеки човек със здрав разум. В най-общи щрихи пейзажът е предимно зает от огромни купчини плодове и зеленчуци, невесело преливащи от боклукчийските кофи.

Това вижда на един от лондонските пазари през 2010 година и Джени Доусън. Но вместо кротко да въздъхне и отмине, както правят повечето добри люде, тя решава да основе компания и така да се бори с разхищението на храна. И го прави по един съвсем буквално много сладък начин. Създава компанията Rubies in the Rubble, която произвежда чътнита от плодове и зеленчуци, които иначе биха отишли на боклука. Тоест, от излишните количества, преди да бъдат захвърлени. Във Великобритания годишно се изхвърлят повече от 16 милиона тона годна храна.

Стремежът на Джени за положителна промяна обаче не се изчерпва само с мисията й да оползотворява храна, която иначе би била изхвърлена. Компанията дава работа на хора, които изпитват затруднения да намерят прехрана и така установява един наистина благороден бизнес-модел. В началото наемат кухненски пространства от различни организации и продават по няколко стотин бурканчета всяка седмица на пазара Бороу. Постепенно обаче Rubies in the Rubble започва да си кооперира с лондонската община и получава малка, но собствена кухня в непосредствена близост до пазара на Ню Спиталфилд, където всяка година се разхищават около 11 000 тона плодове и зеленчуци.

Прекрасна бизнес идея! Надяваме се да вдъхнови повече хора.

Повече на Rubies in the Rubble

Българска хранителна банка