С бамбукови чорапи към прогреса

Преди няколко дни имах рожден ден и един от подаръците, които получих бяха няколко чифта обикновени черни чорапи на фабрика „Фазан“ в Русе. Оказа се, че са направени от 75% бамбук. Босилена написа статия за бамбука в Горичка преди две години и половина. Тогава не ни се вярваше бамбукът да стигне скоро до българската индустрия.

В момента се случват много неща, които са изглеждали далечно бъдеще преди две години. Например това, че един от най-големите рекламни бюджети в България е „green“. И дори, че зад това стоят и няколко реални инициативи вътре в компанията, не само празни приказки.

Рано е да се радваме. Много мои познати са все още зле информирани. За тях зелената кауза се свежда до природозащита. Трябва време за да осъзнаят, че става дума за изключително сериозни демографски, икономически и политически предизвикателства пред обществото ни, не само пред обществото на малагайските дъгови жаби.

Има и много бизнеси, които смятат, че става дума само за маркетинг мода. Те са готови да похарчат значителни суми за да изглеждат зелени, но не и да инвестират в адаптация към промените. Отнема им време да разберат, че тази съмнителна зелена мода не означава само нови ограничения, санкции и данъци, а прогрес, нови технологии и нови пазарни възможности.

Така че има още доста работа и много нерешени проблеми, но тенденцията е позитивна. For the times they are a-changin‘.

04 comments on “С бамбукови чорапи към прогреса

  • Деница , Direct link to comment

    Бамбуковите чорапи на „Фазан“ Русе ги има от доста време – поне 2-3 години. Много са приятни за носене, но не са много трайни. Дамските варианти, пък, са доста цветни. (:

  • Василена Доткова , Direct link to comment

    На мъжа ми му подариха такива, ние също се изненадахме от инфото за бамбука. Но много се свиха при първото пране и сега май ще останат за мен. Цветът е супер и материята е много приятна.

  • Denski , Direct link to comment

    Брей, Фазан са си хубава българска фирма, но за такъв техен продукт за пръв път чувам! Ще си взема като подарък за рождения ден (който забавно съвпада с датата, на която статията е публикувана, хе-хе 🙂

Comments are closed.