С бамбукови чорапи към прогреса

Преди няколко дни имах рожден ден и един от подаръците, които получих бяха няколко чифта обикновени черни чорапи на фабрика “Фазан” в Русе. Оказа се, че са направени от 75% бамбук. Босилена написа статия за бамбука в Горичка преди две години и половина. Тогава не ни се вярваше бамбукът да стигне скоро до българската индустрия.

В момента се случват много неща, които са изглеждали далечно бъдеще преди две години. Например това, че един от най-големите рекламни бюджети в България е “green”. И дори, че зад това стоят и няколко реални инициативи вътре в компанията, не само празни приказки.

Рано е да се радваме. Много мои познати са все още зле информирани. За тях зелената кауза се свежда до природозащита. Трябва време за да осъзнаят, че става дума за изключително сериозни демографски, икономически и политически предизвикателства пред обществото ни, не само пред обществото на малагайските дъгови жаби.

Има и много бизнеси, които смятат, че става дума само за маркетинг мода. Те са готови да похарчат значителни суми за да изглеждат зелени, но не и да инвестират в адаптация към промените. Отнема им време да разберат, че тази съмнителна зелена мода не означава само нови ограничения, санкции и данъци, а прогрес, нови технологии и нови пазарни възможности.

Така че има още доста работа и много нерешени проблеми, но тенденцията е позитивна. For the times they are a-changin‘.


Коментари

  1. Бамбуковите чорапи на “Фазан” Русе ги има от доста време – поне 2-3 години. Много са приятни за носене, но не са много трайни. Дамските варианти, пък, са доста цветни. (:

  2. На мъжа ми му подариха такива, ние също се изненадахме от инфото за бамбука. Но много се свиха при първото пране и сега май ще останат за мен. Цветът е супер и материята е много приятна.

  3. Брей, Фазан са си хубава българска фирма, но за такъв техен продукт за пръв път чувам! Ще си взема като подарък за рождения ден (който забавно съвпада с датата, на която статията е публикувана, хе-хе 🙂