Саудитска Арабия преминава на 100% възобновима енергия

Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в света, планира да се захранва само със слънчева енергия.

Миналата седмица принц Турки ал Фейсал Ал Сауд шокира участниците в Глобалния икономически симпозиум в Бразилия със заявлението, че кралството планира да се захранва изцяло с енергия от нисковъглеродни източници.

Соларни панели върху покрива на супермаркет в Саудитска Арабия.

„За нас петролът е по-ценен когато е под земята, от колкото като източник на гориво. Ако можем да стигнем до точката, където да заменим изкопаемите горива и да използваме петрола само за производство на други продукти, които са полезни, това би било едно добро за света. Иска ми се това да се случи в моя живот, но мисля, че ще отнеме повече. „

Принцът е определил слънчевата енергия, като предпочитана от кралството. „Цената на слънчевата енергия в момента е 15% от това, което беше преди 20 години“.

За нас остава да се чудим – от саудите ли трябваше да дойде примерът за нисковъглеродна енергийна система. Петролът намалява и наистина по-добре да го използваме за производство на пластмаси и полимери, от колкото да го горим за да може всеки да ходи на работа сутрин с няколко тона метал.

Повече в Guardian